Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Topul celor mai bine cotate dirijoare ale momentului

Publicat: luni, 9 Martie 2015 , ora 16.45

Ziua Internațională a Femeii, ziua de 8 martie, a însemnat un prilej pentru site-ul classical-music.com de a publica un top al celor mai bine cotate dirijoare ale momentului. Clasamentul, deși unul discutabil ca ordine, este prefațat de un comentariu cu siguranță obiectiv, ancorat în statistică: întrebarea "De ce nu există mai multe femei dirijoare?" rămâne la fel de relevantă așa cum a fost dintotdeauna.

Conform unui studiu statistic întocmit nu demult de portalul Bachtrack, într-o listă a celor mai apreciați 150 de șefi de orchestră ai anului trecut, doar 11 nume aparțin unor muziciene. Dintre acestea, iată câteva:

Marin Alsop, care a făcut istorie devenind prima doamnă care s-a aflat la pupitrul dirijoral al unui mare ansamblu american - Orchestra Simfonică din Baltimore, în 2007. 6 ani mai târziu ea mai semna o premieră - devenea prima artistă care conducea ultima seară a Festivalului BBC Proms.

Le mai amintim pe Gisèle Ben-Dor, de origine uruguaiană, dirijor de onoare al Orchestrei Simfonice din Santa Barbara, extrem de apreciată în repertoriul sud-american.

Odaline de la Martinez, de origine cubaneză, prima femeie care a dirijat vreodată în BBC Proms, fondatoarea Orchestrei Feminine Europene.

JoAnn Falletta - director artistic al Filarmonicii din Buffalo, cunoscută promotoare a creațiilor mai puțin interpretate dar de certă valoare.

Emmanuelle Haïm, strălucită susținătoare a repertoriului baroc, fondatoare a ansamblului Le Concert d'Astrée.

Din listă face parte și o muziciană de origine chineză - Xian Zhang, care conduce Orchestra "Giuseppe Verdi" din Milano și care apare, cu regularitate, la pupitrul unor mari ansambluri ca Orchestra "Concertgebouw" din Amsterdam și Orchestra Simfonică din Londra.

Cu siguranță că e mult loc de mai bine, însă o eventuală comparație cu ceea ce se întâmpla în urmă cu decenii va pune în evidență o tendință generală care arată că discriminarea doamnelor și pe acest teren pare să nu mai fie de actualitate.

Ștefan Costache