Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Frank Peter Zimmermann nevoit să renunțe la Stradivarius-ul său

Publicat: miercuri, 25 Februarie 2015 , ora 18.54

Celebrul violonist german Frank Peter Zimmermann se confruntă cu o serioasă problemă: el este nevoit să renunțe la Stradivarius-ul său din 1711 pe care a cântat până în prezent, contractul pe care îl avea pentru folosirea acestui instrument a expirat în 22 februarie 2015. Zimmermann a utilizat vioara - pe care au cântat Fritz Kreisler însuși și, ulterior, unul dintre membrii Filarmonicii din Berlin - începând din 2001, ajungând să se identifice cu aceasta, ca profil artistic. Banca germană cu care a semnat Zimmermann parteneriatul a dispărut între timp, așa că muzicianul este nevoit să renunțe la prețioasa vioară.

Pentru revista "The Strad", Frank Peter Zimmermann spunea, în 2012, că simte vioara, supranumită "Lady Inchiquin", ca făcând parte din propriul său corp, că i-a influențat perceția muzicală și modul de a cânta. "Are un sunet cu adevărat bogat și penetrant și nu e nevoie să folosesc prea mult vibrato." - mărturisea acesta.

Problema lui Zimmermann este și că își dorește să cumpere instrumentul, dar că a fost sfătuit să n-o facă, întrucât compania care deține acum vioara cere un preț cu aproximativ 1 milion de lire sterline mai mare decât cel considerat corect.

Incidentul atrage din nou atenția asupra unei piețe, cea a instrumentelor de coarde de mare valoare, din ce în ce mai exclusivistă, instrumentele, al căror număr rămâne teoretic același urcând constant ca valoare de piață. Așa încât doar soliștii cu adevărat celebri și cu imens succes financiar își mai pot permite astfel de bijuterii.

Ștefan Costache