Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Cea mai timpurie creație muzicală cunoscută a lui Antonio Vivaldi a fost cântată în premieră

Publicat: miercuri, 11 Februarie 2015 , ora 18.19

Cea mai timpurie creație muzicală cunoscută a lui Antonio Vivaldi, recent descoperită de dirijorul și muzicologul Federico Maria Sardelli, a fost cântată în premieră luni, 9 februarie 2015, la Galeriile Uffizi din Florența. Este vorba despre o lucrare instrumentală compusă undeva în intervalul 1700-1703 și care a fost prezentată publicului florentin de ansamblul Modo Antiquo.

"Este o recuperare extrem de importantă care va stârni vii reacții în lumea muzicală." - a spus Sardelli pentru BBC.

De fapt, puține se știu despre tinerețea celui supranumit "Preotul roșu", altele decât că a optat pentru calea eclezială - "din chemare și nu din interes", cum este de părere Sardelli - și că a studiat vioara cu tatăl său, Giovanni Battista, instrumentist profesionist.

Federico Maria Sardelli - care este însărcinat cu aducerea la zi a catalogului operei lui Vivaldi, catalog ce-i poartă numele muzicologului danez Peter Ryom - este de părere că această creație redescoperită face lumină asupra primilor ani ai compozitorului Vivaldi dar și asupra studiilor sale. Conform lui Sardelli, lucrarea revelează o legătură până acum necunoscută cu violonistul și compozitorul Giuseppe Torelli.

Opusul a fost trecut la poziția 820 în catalogul Ryom actualizat. Manuscrisul, inclus într-o colecție de lucrări cu autori necunoscuți - a fost găsit de Bettina, soția lui Sardelli, într-unul dintre periplurile sale europene. A fost autentificată de profesorul Michael Talbot de la Universitatea din Liverpool - cea mai mare autoritate în momentul de față în materie de Vivaldi, care a recunoscut imediat scrisul compozitorului - dar și de Institutul Antonio Vivaldi de la Veneția.

Ștefan Costache