Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Membrii Orchestrei Simfonice din San Francisco au încheiat negocierea unui nou contract colectiv

Publicat: miercuri, 4 Februarie 2015 , ora 17.53

Membrii Orchestrei Simfonice din San Francisco au încheiat negocierea unui nou contract colectiv cu conducerea instituției americane, iar cel mai important aspect asupra căruia s-a căzut de acord sunt salariile, care rămân unele de invidiat în întreaga lume muzicală. Conform acordului, salariul minim al unui instrumentist în primul an de contract înseamnă 2890 de dolari pe săptămână - adică 11 560 de dolari pe lună, fiind al treilea în topul salariiilor instrumentiștilor americani, primele 2 locuri fiind ocupate de Orchestra Simfonică din Chicago și de Filarmonica din Los Angeles. Însă, în al doilea an ca angajat salariul minim crește la 3200 de dolari pe săptămână - ceea ce stabilește un vârf, din acest punct de vedere, în Statele Unite ale Americii, până la momentul posibilelor renegocieri și în cazul altor mari ansambluri de gen.

Contractul proaspăt semnat este valabil până în noiembrie 2018 și vine ca un eveniment fericit în contextul tensiunilor care au afectat în ultima vreme, Orchestra Simfonică din Atlanta și Minnesota Orchestra. Însă chiar și Orchestra Simfonică din San Francisco a traversat o grevă, scurtă ce-i drept, în 2013, tot pe tema drepturilor salariale.

Conducerea orchestrei, prin vocea președintei Sakurako Fischer, a comentat că noul contract "permite urmărirea împlinirii celei mai vitale misiuni, de a aborda muzica la cel mai înalt nivel, de a se adresa unui spectru larg de auditori și de a face asta cu deplină încredere."

Ștefan Costache