Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Concert special susținut de Frank Almond - concert-maestru al Orchestrei Simfonice din Milwakee

Publicat: marți, 27 Ianuarie 2015 , ora 17.23
Un violonist profesionist căruia i s-a furat o vioară Stradivarius în valoare de 5 milioane de dolari, cu o vechime de 300 de ani, a organizat un concert special ca semn de recunoștință pentru membrii FBI din Milwakee care au recuperat instrumentul. Este vorba despre Frank Almond, concert-maestru al Orchestrei Simfonice din Milwakee, muzicianul făcând acest gest luna trecută după ce rara sa vioară, de care fusese deposedat prin tâlhărire în ianuarie 2014, i-a fost readusă proprietarului de drept după doar o săptămână de la furt.

În noaptea de 27 ianuarie 2014, Almond se îndrepta către mașina sa când a fost atacat cu un aparat cu electroșocuri, vioara fiindu-i luată. FBI a descoperit-o, ulterior, într-un pod al unei locuințe din Milwakee, intactă și înfășurată într-un pled de bebeluș; au fost recuperate, de asemenea, și cele 2 arcușe care o însoțeau. Vinovații, doi la număr, ambii din Milwakee, au fost condamnați în mai anul trecut la 3 ani și jumătate și 7 ani de detenție după ce au fost găsiți vinovați de tâlhărie și, respectiv, de furt.

Trăgând linie, cea mai bună veste este aceea că instrumentul nu a pățit nimic în toată această aventură, mai ales că este vorba despre un Stradivarius Lipinski din 1715, aparținând "Perioadei de aur" a marelui lutier cremonez. Primul său posesor faimos s-a numit Giuseppe Tartini. Frank Almond nu este, de altfel, decât fericitul artist care are vioara în folosință, proprietarul actual, care ține să rămână anonim, împrumutându-i-o în 2008.

Ștefan Costache