Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Mozart Woche la Salzburg

Publicat: marți, 27 Ianuarie 2015 , ora 15.49

"Mozart Woche" 2015 și-a început seria celor 33 de evenimente artistice la Salzburg în 22 ianuarie. Chiar dacă pe genericul manifestării de a cărei coordonare artistică se ocupă deja de trei ani Marc Minkowski (și s-a anunțat că va o va face și în următoarele 2 ediții) figurează "Săptămâna Mozart" acest Festival de iarnă durează până în 1 februarie, însumând concerte, recitaluri, spectacole, prezentări de filme dar și alte activități cu aspect educativ, reunind mari muzicieni ai prezentului care ilustrează abordări mozartiene ale unor generații diferite de interpreți (de la Piotr Anderszewski la Alfred Brendel, de la Fazil Say la Pierre-Laurent Aimard sau Isabelle Faust). Filarmonica din Viena, "Les musiciens du Louvre", formația "Il Giardino armonico", cvartetul Hagen, Camerata Salzburg sunt doar câteva dintre ansamblurile ce figurează pe afișul manifestării.

Un proiect special al ediției din 2015 este "Cuban Mozart Residence" concretizat prin pregătirea și perfecționarea tinerilor de la "Lyceum Mozartiano de La Habana", lor fiindu-le încredințate câteva concerte.

In 27 ianuarie este anunțată și festivitatea de acordare a unei Medalii de aur "Mozart" pianistei Mitzuko Uchida, la marea sală de la Mozarteum.

Festivalul și-a conturat deja și programul pentru 2016 în care ultimul concert - cel din 31 ianuarie îl aduce în prim plan pe Radu Lupu în dubla ipostază de pianist (solist în 2 opusuri concertante mozartiene - în La major K 488 și în Si bemol major K 595) și conducător al Kremeratei Baltica (faimosul ansamblu înființat de Gidon Kremer) pe afiș figurând și o Simfonie în re minor de Felix Mendelssohn și una în sol minor de Mieczysław Weinberg .

Anca Ioana Andriescu