Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

O fotografie 'selfie' semnată de o româncă, expusă la Viena

Publicat: marți, 28 Octombrie 2014 , ora 13.29

Un autoportret alb-negru al compozitoarei și fotografei Sabina Ulubeanu, co-director artistic al Festivalului de Arte Noi InnerSound, este expus alături de 50 de lucrări ale unor artiști din toată lumea care activează în spațiul austriac la una dintre cele mai cunoscute galerii de artă din Viena, West46, în cadrul Bienalei Eyes On. Expoziția este deschisă până la 7 noiembrie 2014.


Compozitoarea și fotografa Sabina Ulubeanu se află printre cei 50 de artiști internaționali ale căror fotografii autoportret sunt expuse până pe 7 noiembrie în galeria West46 din Viena, în cadrul Bienalei de fotografie Eyes On. Autoportretul alb-negru realizat de artista româncă a fost selectat din peste 300 de înscrieri și este prezentat în cadrul Lunii europene a fotografiei, aflată la a șasea ediție, manifestare ce are loc în orașele Viena, Berlin, Atena, Bratislava, Budapesta, Liubliana, Luxembourg și Paris.


Tehnologia ca ispită

Expoziția de autoportrete își propune să reamintească publicului că, "în euforia generală a selfie-urilor realizate cu telefonul mobil, s-a pierdut din vedere faptul că, de-a lungul secolelor, nenumărați artiști au creat autoportrete valoroase". Fotografia digitală oferă un alt grad de accesibilitate și a transformat "selfie"-ul într-un etalon al culturii contemporane.

"Tehnologia actuală acționează ca o ispită atunci când vorbim despre selfie-uri. Momente împrăștiate, uneori pline de farmec", a declarat pentru presă Sabina Ulubeanu. "A fost o provocare să am această experiență de fotografiere în plină eră digitală. În opinia mea, obsesia imaginii de sine nu are ce să caute într-un autoportret veritabil, asta este ceea ce am încercat să transmit prin autoportretul pe care l-am făcut, un «selfie» reinterpretat cum am spune astăzi. Am aflat despre concurs din newsletter-ul pe care îl primesc de la laboratorul foto vienez Cyberlab. Aveam o astfel de fotografie, din septembrie 2006, una dintre primele mele tentative de autoportret. Într-o fotografie autoportret se întâlnesc, cu bune și rele, amintirile tale despre tine, prezentul format din tot ce știi din punct de vedere artistic în acel moment, precum și gândurile despre viitor. E cheia care te deschide către ceilalți."

270 dintre cele 300 de fotografii înscrise în concurs pentru Bienala de fotografie Eyes On pot fi văzute într-o galerie online, în timp ce doar 50 au fost expuse în format clasic, în galeria West46 din Viena. Juriul a fost format din personalități marcante ale scenei fotografice austriece.

Compozitoarea și fotografa Sabina Ulubeanu s-a născut în anul 1979, în București. Compozițiile sale au fost interpretate în Europa și SUA și premiate la concursuri naționale și internaționale, iar fotografiile sale au fost expuse în expoziții personale și de grupîn București, Viena, Lisabona, Haga etc. Din 2012, Sabina Ulubeanu este co-director artistic al Festivalului Internațional de Arte Noi InnerSound, eveniment ce se desfășoară anual la București.