Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

A încetat din viață pianistul american Christopher Falzone

Publicat: vineri, 24 Octombrie 2014 , ora 11.48
Pianistul american Christopher Falzone, în vârstă de 29 de ani, a încetat din viață miercuri, 22 octombrie 2014. Tânărul interpret era câștigătorul premiului al III-ea și al premiului pentru cea mai bună interpretare a unei sonate de George Enescu la Concursului Internațional ce poartă numele compozitorului român, ediția 2007. De asemenea Christopher Falzone este laureatul concursurilor Emil Gilels din Ucraina, Ettore Pozzoli din Italia dar și al competiției organizate de Martha Argerich - "Tinerii Virtuozi ai Elveției" (toate trei în 2009). De asemenea, două medalii prezidențiale din partea Republicii Italia se regăsesc printre distincțiile sale.

În anul 2011 Christopher Falzone a lansat un compact disc dedicat opusurilor semnate de George Enescu. Sonata nr. 1 Op. 24 în fa diez minor, Suita a II-a op. 10 și Sonata nr. 3 op. 24 în Re Major sunt lucrările care au fost imprimate atunci de pianistul american.

Martha Argerich l-a numit un "pianist extraordinar, un artist cu o imaginație extrem de bogată și un pianist desăvârșit". Christopher Falzone s-a remarcat pentru abordarea unu repertoriu cât mai divers - clasic, romanic sau contemporan, dedicând o bună parte din activiatea sa transcripțiilor unui număr impresionant de opusuri pentru pian. Dintre dirijorii cu care a colaborat îi amintim pe Michael Tilson Thomas, Leonard Slatkin și Leon Fleischer.

În țara noastră Christopher Falzone a concertat pe scenele Ateneului Român, Studioului Mihail Jora, precum și la Muzeul Național de Arte din Capitală.