Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Triumf al dirijorului Cristian Mandeal la Gala 'Spring Festival din Tokyo'

Publicat: miercuri, 16 Aprilie 2014 , ora 16.13

Aproximativ 2300 de spectatori au onorat cu prezența și cu minute în șir de aplauze prestația orchestrei Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, condusă de dirijorul român Cristian Mandeal, în cadrul Concertului de Gală care a aniversat cea de a zecea ediție a evenimentului Spring Festival in Tokyo, cel mai important reper cultural al sezonului florilor de cireș. Concertul a avut loc pe 13 aprilie 2014 la Tokyo Bunka Kaikan una dintre cele mai importante săli de concert din capitala Japoniei.

Măiestria dirijorului român și virtuozitatea instrumentiștilor, corului și soliștilor niponi a făcut ca după-amiaza de duminică să devină una de neuitat pentru publicul care a audiat un program gândit ca o ofrandă adusă valorilor muzicale vest-europene, foarte bine structurat, în două părți, dintre care prima a fost bazată pe repertoriul clasic și a doua pe cel romantic, momentul culminant fiind dat de Oda Bucuriei din partea a IV-a a Simfoniei a IX-a de Beethoven.

Alături de Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, au evoluat și Tokyo Opera Singers (un cor cu peste 100 de membri), muzicieni cărora li s-au alăturat nume importante ale artei lirice nipone precum soprana Emi Sawahata, mezzosoprana Setsuko Takemoto, tenorul Kei Fukui și baritonul Eijiro Kai.


Cristian Mandeal - Biografie

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" timp de 10 ani (1965 - 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) și compoziția (Ștefan Niculescu), completându-și ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan 1980) și München (Sergiu Celibidache 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română București (1974 - 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureș (1977 - 1980), Cluj (1980 - 1987) și București (1987 - 2009). A fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", ediția 2001 și 2003.

Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii "George Enescu" (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție-etalon pentru România. În acest răstimp a fost restaurată și modernizată clădirea Ateneului Român (1991 - 2003). S-au realizat din venituri proprii dotări complexe în infrastructură și în orchestră în valoare de multe sute de mii de Euro. Repertoriul a fost constant îmbogățit și înnoit. Personalul artistic s-a bucurat de respect și recunoaștere națională și internațională, beneficiind timp de patru ani de o lege salarială specială. Au avut loc peste 30 de turnee atât în Europa, cât și în Asia. S-a realizat o discografie relevantă pe CD și DVD, printre care integralele Enescu și Brahms. Au avut loc o mare serie de concerte-eveniment de răsunet național și internațional și o constantă participare la toate edițiile Festivalului Enescu, atât prin implicarea tuturor formațiilor muzicale ale instituției, cât și prin participări individuale ale artiștilor de prim rang. A fost reînființată Orchestra de Cameră a Filarmonicii, formație de elită a orchestrei simfonice.

În străinătate Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania celor mai reputați soliști ai contemporaneității.

A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) și la Orchestra Naționala Bască - San Sebastian (2001 - 2008), Dirijor Permanent la "Orchestra Haydn" din Bolzano e Trento (2000 - 2003); Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei "Halle" Manchester (2003 - 2008) - primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiții absolute. În special ale compozitorilor români, dar și străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a realizat Opera Oedipe în primă audiție britanică (Festivalul de la Edinburgh 2002) și italiană (Teatro Lirico di Cagliari 2005). Din 2008 este Președintele "Societății George Enescu" din Londra.

A realizat sute de minute de imprimări de Radio și a înregistrat pe LP, CD și DVD pentru Electrecord, BMG Ariola, AIX Record (SUA), Claves, Bis și Nimbus. A realizat 3 CD-uri aniversare ale Filarmonicii "George Enescu" la 125, 135 și 140 de ani.

Este membru dar și președinte în juriile unor concursuri internaționale de dirijat.

Cristian Mandeal a primit numeroase premii și distincții românești și străine. Este cetățean de onoare al orașului Brașov și Doctor Honoris Causa al Academiei din Cluj.

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă și dirijează constant începând din 2008.

În prezent Cristian Mandeal este liber profesionist.