Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Pagină de schițe ale lui Beethoven - scoasă la licitație

Publicat: luni, 13 Ianuarie 2014 , ora 13.15

Un manuscris beethovenian rar (de fapt, o pagină dintr-un caiet de schițe al perioadei sale târzii pe care compozitorul a rupt-o și a purtat-o în buzunarul său în perioada în care compunea Missa Solemnis ) va fi scos la licitație în 15 ianuarie de către casa RR Auctions în orașul american Amherst. Pagina a rămas necunoscută până în 1996, când a fost redescoperită printre documentele lui Anton Schindler, prietenul și biograful lui Beethoven. Atunci a fost autentificată și scoasă la licitație de casa Sotheby's din Londra, fiind vândută pentru 110 000 de dolari.
 Un purtător de cuvând al casei RR Auctions a spus că se așteaptă, de această dată, la un preț dublu față de cel menționat - peste 200 000 de dolari. Prețioasa foaie și-a schimbat de mai multe ori proprietarii din 1996 până acum, actualul deținător fiind un colecționar european care a dorit să rămână anonim.
 Pe pagina beethoveniană figurează însemnări cu cerneală dar și în creion, datând cu aproximație din 1820, schițele fiind pentru Sanctus din Missa Solemnis, dar și pentru Benedictus și Gloria. Acestea demonstrează diferențe mari față de versiunea finală - chiar măsura folosită în Sanctus, 2/4, fiind, în schițe, cea de 3/4.
 Vorbind despre manuscris, muzicologul William Kinderman spune că "reprezintă o fascinantă piesă lipsă a caietului de schițe al lui Beethoven din 1820 și că reflectă procesul său de creație în moduri fascinante."