ACUM:
19.00
Seara de operă
Marile spectacole ale prezentului, în direct sau înregistrate.
Urmează: 22.00 Grădina de... sunete (R) Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Apoi: 0.00 Nocturn jazz Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2021-05-15

Știri muzicale din Bucuresti

Astăzi are loc finala secțiunii „Violoncel” a Concursului „George Enescu”
Astăzi, 15 mai 2021, la Ateneul Român are loc finala secțiunii „Violoncel” a Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2020-2021. Cei trei calificați în ultima etapă a prestigioasei competiții sunt violonceliștii Ștefan Cazacu, Sebastian Fritsch din Germania și Jaemin Han din Coreea de Sud - cel mai tânăr muzician din istoria concursului care intră în finală, la vârsta de doar 14 ani. Veți putea audia Concertele op. 104 în si minor de Antonín Dvoűák, în interpretarea lui Ștefan Cazacu, op. 85 în mi minor de Edward Elgar, cu Sebastian Fritsch ca solist și nr. 1 op. 107 în mi bemol major de Dmitri Șostakovici – cu Jaemin Han protagonist. Acompaniază Orchestra Filarmonicii „George Enescu” dirijată de Nicolas Altstaedt. Evenimentul se desfășoară cu public, dar și online, pe site-ul festivalenescu.ro, începând cu ora 18:00.
De asemenea, înregistrarea evenimentului va putea fi urmărită la Radio România Muzical miercuri, 19 mai 2021, de la ora 19:00.
 
Selecțiuni din concertul Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, transmise la Radio România Muzical
Mâine, duminică, 16 mai 2021, de la ora 13:00, în emisiunea „Concertele Radio România Muzical” realizată de Jeanine Costache, veți putea asculta selecțiuni din concertul susținut de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor” la Ateneul Român. Evenimentul, înregistrat în 8 mai 2021, i-a avut ca soliști pe sopranele Aida Pascu, Silvia Micu și Mădălina Barbu, mezzo-soprana Florentina Soare, tenorii Alin Stoica, Adrian Dumitru și pe baritonii Ionuț Pascu, Lucian Petrean și Florin Ganea. A participat Corul „Vox Medicalis”, pregătit de Tudor Ionescu, iar la pupitrul dirijoral s-a aflat Iosif Ion Prunner.
 
S-au decernat premiile ediției a XVII-a a Festivalului Muzicii Maghiare
S-au decernat premiile ediției a XVII-a a Festivalului Muzicii Maghiare organizat de Institutul Cultural Maghiar din București. Ediția, desfășurată în perioada 10-13 mai 2021, a fost dedicată compozitorului Franz Liszt, de la nașterea căruia se împlinesc anul acesta 210 ani, dar și pianistului György Cziffra. Premiul întâi a fost obținut de duoul format din violonista Maria Marica și violoncelistul Cornelius Zirbo, care vor susține un recital la Institutul Cultural Maghiar din Istanbul ca parte a premiului obținut. Locul al doilea i-a revenit pianistei Maria Ionel, care va urca pe scena Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, iar premiul al treilea i-a fost acordat baritonului Fazakas Tamás, care va susține un recital la Collegium Hungaricum din Viena. Premiul „In memoriam Ludovic Bács”, acordat împreună cu Fundația ACCUMM, a mers către îi revine violoncelista Salomeea Blându, care va concerta la Institutul Cultural Maghiar din Sofia. De asemenea, bursa oferită de Festivalul ICon Arts a fost obținută de flautista Salomeea Bodea, care va participa timp de două săptămâni la cursurile Academiei de vară ICon Arts din județul Sibiu.
 
Spectacol de balet în programul Operei Naționale din București
Opera Națională București prezintă în această seară de sâmbătă, 15 mai 2021, spectacolul coregrafic „Coppélia” de Léo Delibes, în regia și coregrafia Corinei Dumitrescu. În fața publicului se vor afla balerinii Andra Ionete în rolul „Swanilda”, Bogdan Cănilă în rolul „Franz” și Valentin Stoica în „Coppelius”, între alții.
Biletele sunt deja epuizate la acest spectacol ce începe la ora 18 și 30 de minute.
 
Teatrul Muzical „Ambasadorii” reia spectacolele la Palatului Național al Copiilor
Teatrul Muzical „Ambasadorii” reia spectacolele la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor începând de astăzi, 15 mai 2021. Reprezentația propusă este „Păcală și Tândală” - musical conceput de Roman Vlad, inspirat din lumea satului românesc. Regia îi aparține lui Atila Vizauer, iar coregrafia este semnată de Alis Gheorghe. Evenimentul începe la ora 11:00 și va fi reluat mâine, 16 mai.
Următoarele spectacole vor avea loc în 22 și 23 mai, când veți putea urmări musicalul „Povestea florii-soarelui” pe care îl semnează Daniel Jinga și Adrian Naidin.
 
Calendarul muzical al zilei - 15 mai 2021

  • 1567 S-a născut compozitorul italian Claudio Monteverdi (decedat 29.11.1643) 454 ani
  • 1898 Comemorarea violonistului maghiar Eduard Remenyi 123 ani
  • 2004 Comemorarea compozitorului român Marius Constant 17 ani
  • 1987 Aniversarea pianistei românce Axia Marinescu 34 ani

 


 

Știri muzicale din țară

Se reiau evenimentele cu public la Opera Națională Română din Timișoara
Astăzi, 15 mai 2021, se redeschide pentru public sala de spectacole a Operei Naționale Române din Timișoara, cu premiera operei „La serva padrona” de Giovanni Battista Pergolesi. Îi veți putea urmări pe soprana Narcisa Brumar în rolul „Serpina” și pe baritonii George Proca și Cristian Rudic în rolurile „Uberto” și, respectiv, „Vespone”. Conducerea muzicală va fi asigurată de Mihnea Ignat, iar regia artistică îi aparține lui Silviu Purcărete. Evenimentul începe la ora 19:00.
 
„Țara surâsului” de Franz Lehár la Opera din Brașov
Opereta „Țara surâsului” de Franz Lehár este propunerea de astăzi, 15 mai 2021, a Operei din Brașov. Distribuția îi reunește pe soprana Cristina Coatu în rolul „Lisa”, tenorul Liviu Iftene în rolul „Sou-Chong” și pe soprana Corina Klein - „Micuța Mi”. Participă Orchestra, Corul și Baletul Operei brașovene, sub bagheta lui Traian Ichim. Regia este semnată de Tiberius Simu. Spectacolul se desfășoară cu public, începând cu ora 18:30.
 

Actualitatea internațională

Soprana Lucia Stănescu, omagiată printr-un concert la Teatrul „Goldoni” din Livorno
Astăzi, 15 mai 2021, pe scena Teatrului „Carlo Goldoni” din Livorno are loc un concert dedicat omagierii sopranei Lucia Stănescu, stinsă din viață în 25 septembrie 2020, Livorno fiind orașul în care muziciana și-a desfășurat activitatea profesorală timp de 15 ani. Evenimentul este susținut de soliști care și-au început cariera artistică la clasa Luciei Stănescu: sopranele Lorena Puican și Maria Luigia Borsi, tenorul Antonello Palombi și baritonul Devid Cecconi. Li se alătură violonistul Brad Repp și Orchestra Teatrului „Goldoni”, condusă de dirijorul Gerardo Estrada Martinez. Programul cuprinde lucrări compuse de Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni și Giacomo Puccini, printre alții.