Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2023-12-08

Știri muzicale din Bucuresti

Concert de gală „Callas 100” la Sala Radio

La Sala Radio va avea loc astăzi, 8 decembrie 2023, un concert de gală cu ocazia centenarului Maria Callas, una dintre cele mai emblematice voci lirice ale secolului XX.

La 100 de ani de la nașterea celei supranumite „La Divina", Orchestra Națională Radio sub bagheta dirijorului Ciprian Teodorașcu prezintă un eveniment dedicat valorii și excelenței.

Începând cu ora 19:00, publicul va putea asculta pagini din opere celebre de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Georges Bizet, Giacomo Puccini sau Charles Gounod, printre alții.

Soliștii serii sunt tineri cântăreți, absolvenți sau încă studenți ai Universității Naționale de Muzică București: sopranele Aida Pascu și Daria Lupu, mezzosoprana Camelia Cuzub, tenorii Andrei Petre și Mihai Urzicana, baritonul Alin Munteanu și basul Alexandru Matei. De asemenea, participă Corul Academic Radio pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu.

Cu acest prilej, pe ecranele din foaierul Sălii Radio se derulează o expoziție virtuală de costume inspirate din ținutele Mariei Callas, realizate de tineri creatori români.

Prima parte a concertului va putea fi ascultată în direct la Radio România Muzical.


 
Christian Badea dirijează la Ateneu Simfonia I, de tinerețe, semnată George Enescu

Dirijorul Christian Badea și tânăra pianistă Eva Garet pot fi urmăriți astăzi, 8 decembrie 2023, în programul pe care Filarmonica „George Enescu" din București l-a propus și seara trecută, în Sala Mare a Ateneului.

În program: Concertul nr. 2 în do minor pentru pian și orchestră din creația lui Serghei Rahmaninov și Simfonia nr. 1 în re minor, de tinerețe, compusă de George Enescu.

Ora de începere este 19:00.


 
„Lohengrin” pe scena Operei Naționale din București

Opera Națională din București prezintă astăzi, 8 decembrie 2023, spectacolul „Lohengrin" de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete.

În rolul titular evoluează tenorul Daniel Magdal, iar din distribuție mai fac parte sopranele Iulia Isaev, Madeleine Pascu și baritonul Cătălin Toropoc, printre alții. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Naționale din București, iar conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Tiberiu Soare.

Ora de începere este 18:00. Reprezentația se desfășoară cu casa închisă.


 
Recital de muzică veche la Muzeul Micul Paris

Salonul Francez al Muzeului Micul Paris din București găzduiește astăzi, 8 decembrie 2023, un recital de muzică veche susținut de Trioul „Via Antica", din care fac parte violista Irina Fârtat, flautista Vivianne Caragea și clavecinista Aysel Pușcașu.

Programul serii cuprinde pagini de Johann Sebastian Bach și Georg Philipp Telemann.

Ora de începere este 19:30.


 
„Arhiva română a muzicii simfonice” - masă rotundă la UNMB

Astăzi, 8 decembrie 2023, de la ora 11:00, la Sala de vizionări a Universității Naționale de Muzică din București va avea loc o masă rotundă în cadrul căreia vor fi analizate principalele realizări ale proiectului „Arhiva română a muzicii simfonice" („Romanian Archive of Symphonic Music"), inițiat de UNMB în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (FDI).

Conform coordonatoarei proiectului, Florinela Popa, proiectul vizează muzica simfonică românească din perioada 1950-2020, oferind muzicienilor accesul la un important fond repertorial.


 
Orchestra Medicilor va susține mâine concertul caritabil „Armoniile Speranței”

Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor", condusă de dirijorul Daniel Jinga va susține mâine, 9 decembrie 2023, concertul caritabil „Armoniile Speranței", destinat strângerii de fonduri pentru pacienții care suferă de cancer.

Invitații serii sunt sopranele Lesley Garrett, Mădălina Barbu, basul Florin Ganea și Corul Național Român pregătit de Iosif Ion Prunner.

Evenimentul va avea loc la Opera Națională București, începând cu ora 18:30.


 
Calendarul muzical al zilei - 8 decembrie 2023
  • 1865 S-a născut compozitorul finlandez Jean Sibelius (decedat 20.09.1957) 158 ani
  • 1890 S-a născut compozitorul ceh Bohuslav Martinu (decedat 28.08.1959) 133 ani
  • 1918 S-a născut baritonul francez Gérard Souzay (decedat 17.08.2007) 105 ani
  • 1921 Primul spectacol al Operei Naționale Române din București 102 ani
  • 1939 Aniversarea flautistului irlandez James Galway 84 ani
  • 1974 Aniversarea violonistului lituanian Julian Rachlin 49 ani
  • 1981 Comemorarea tenorului român Ion Dacian 42 ani
  • 1994 Comemorarea compozitorului brazilian Antonio Carlos Jobim 29 ani
  • 2005 Comemorarea compozitorului și folcloristului român Dumitru D. Stancu 18 ani
  • 1915 S-a născut compozitoarea și dirijoarea română Florica Dimitriu (decedată 22.12.1993) 108 ani

 

Știri muzicale din țară

Program Ceaikovski în Festivalul „Craiova Muzicală"

Festivalul „Craiova Muzicală", ediția cu numărul 50, continuă astăzi, 8 decembrie 2023, cu un concert susținut de Orchestra Filarmonicii „Oltenia" sub conducerea dirijorului Emir Nuhanoviæ.

Din programul integral Piotr Ilici Ceaikvski nu lipsesc Capriciul italian op. 45, Uvertura-fantezie „Romeo și Julieta" și nici Concertul în re major pentru vioară și orchestră, ce îl avea solist pe violonistul sârb Stefan Milenkovici.

Concertul începe la ora 19:00.


 
Baletul „Spărgătorul de nuci” la Opera Română din Cluj-Napoca

„Spărgătorul de nuci" este titlul propus astăzi, 8 decembrie, de Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

Din distribuție fac parte balerinii Cristina Pop, Vlad Maier, Mircea Munteanu și Adelina Gribincea, iar Ansamblul de Balet, Orchestra și Corul de femei ale Operei vor evolua sub conducerea dirijorului Vladimir Lungu.

Spectacolul are loc cu casa închisă, începând cu ora 18:30.


 
Simfonii de Beethoven și Rahmaninov la Filarmonica „Moldova”

Orchestra Filarmonicii „Moldova" din Iași prezintă astăzi, 8 decembrie 2023, un concert simfonic ce îl va avea la pupitrul dirijoral pe Nicolò Foron.

Începând cu ora 19:00, publicul va putea asculta Simfonia a VII-a în la major de Ludwig van Beethoven și Simfonia a II-a în mi minor din creația lui Serghei Rahmaninov.


 
Spectacole educative cu „Spărgătorul de nuci" la Filarmonica din Sibiu

La Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu vor avea loc astăzi, 8 decembrie, două spectacole educative cu „Spărgătorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovski.

Își dau concursul orchestra instituției, dirijoarea Kinga Glowacka și Oana Brânzan în rolul povestitorului.

Cele două reprezentații vor avea loc începând cu ora 10:30, respectiv 12:00 și sunt organizate în parteneriat cu Școala de balet „Arabesque".


 

Actualitatea internațională