Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2022-10-04

Știri muzicale din Bucuresti

„O aventură pe lună cu Dan Grigore" - la Ateneul Român
Astăzi, 4 octombrie, pe scena mare a Ateneului Român se desfășoară primul eveniment înscris în seria „O aventură pe lună cu Dan Grigore”. De la ora 19:00, apreciatul pianist, alături de invitata sa permanentă, criticul de teatru și realizatoarea de televiziune Marina Constantinescu, vă așteaptă la o serată de sunet și cuvânt. Evenimentele ciclului „O aventură pe lună cu Dan Grigore” se vor desfășura în fiecare zi de marți, odată pe lună, următoarele trei întâlniri fiind programate, pe 1 noiembrie, 5 decembrie și 10 ianuarie 2023.
 
Începe seria de toamnă „Muzică pe pâine - despre frumusețea muzicii clasice"
Cea de a doua serie a concertelor-conferință din cadrul proiectului „Muzică pe pâine – despre frumusețea muzicii clasice” începe astăzi, 4 octombrie, la Palatul Suțu din București, cu evenimentul intitulat „Codul lui Bach”. De la ora 19.00, clavecinistul Steffen Schlandt va prezenta publicului o introducere în lumea sonoră a Barocului german prin exemple din creația lui Johann Sebastian Bach, considerat cel mai important reprezentant al epocii. Evenimentul, precedat de o prezentare a unui obiect de patrimoniu susținută de muzeograful Mădălina Manolache, va putea fi urmărit și în direct on-line pe canalul de YouTube al Asociatiei Culturale „Kitharalogos”. Proiectul „Muzică pe pâine – despre frumusețea muzicii clasice” este inițiat de Asociația Culturală „Kitharalogos” în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Fundația ACCUMM și co-finanțat de Asociația Fondului Cultural Național.
 
Revizie tehnică la emițătorul pentru frecvența 97.60 MHz
Astăzi, 4 octombrie, între orele 10.00-16.00, emitatorul pentru frecvența 97.60 MHz pe care puteți urmări Radio România Muzical va fi în revizie. În acest interval, postul nostru va putea fi recepționat numai pe frecvența 104,8 FM sau online, la adresa romania-muzical.ro.
 
Concert de jazz la Sala Dalles
La Sala Dalles din Capitală are loc astăzi, 4 octombrie, un concert de jazz pe care îl va susține duoul austriac „BartolomeyBittmann”, distins recent cu Premiul Criticii Germane de Disc pentru albumul „Zehn”. Cu începere de la ora 19.00, vor urca pe scenă Klemens Bittmann la vioară și mandolă, instrument asemănător cu lăuta și violoncelistul Matthias Bartolomey. Evenimentul este organizat de Fundația „Jazz Fan Rising” în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac.
 
Calendarul muzical al zilei - 4 octombrie 2022

  • 1905 S-a născut dirijorul belgian René Defossez (decedat 20.05.1988) 117 ani
  • 1940 Aniversarea dirijorului francez Alain Lombard 82 ani
  • 1950 Comemorarea tenorului mexican Francisco Araiza 72 ani
  • 1962 Aniversarea dirijorului francez Marc Minkowski 60 ani
  • 1981 Comemorarea organistului ceh Franz Xaver Dressler 41 ani

 


 

Știri muzicale din țară

Festivalul „Zilele muzicale sătmărene" la Filarmonica „Dinu Lipatti”
Astăzi, 4 octombrie, pe scena Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, se desfășoară un recital cameral susținut de „Transylvanian Piano Trio”, inclus în ediția cu numărul 45 a Festivalului „Zilele muzicale sătmărene”. Ansamblul, alcătuit din violonistul Vlad Răceu, violoncelistul Octavian Lup și pianista Aurelia Vișovan va prezenta publicului Trioul KV 548 în do major de Wolfgang Amadeus Mozart și op.49 în re minor aparținând creației lui Felix Mendelssohn. Recitalul începe de la ora 19,00.
 
Continuă înscrierile pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene
Până în data de 9 octombrie, tinerii instrumentiști români cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani se pot înscrie la preselecțiile pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene. Audiția se va desfășura în data de 11 noiembrie, iar cei selectați vor avea șansa de a participa la turneele de primăvară și vară ale anului 2023 alături de dirijori și soliști renumiți. Pentru cele aproximativ 120 de locuri din orchestră se programează anual selecții în fiecare țară, organizatorii alcătuind și o listă de rezerve, cu aproximativ 200 de muzicieni, care vor avea ocazia de a cânta în orchestră în timpul anului. Începând din 2010, participarea muzicienilor români în cadrul Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene este sprijinită de Institutul Cultural Român.
 
Un nou eveniment inclus în turneul național „Recyclassic”
Astăzi, 4 octombrie, la Sala „Transilvania” din Zalău, are loc un nou recital cameral pe care îl oferă violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga în cadrul turneului național „Recyclassic”. De la ora 18:00, cei doi muzicieni vor prezenta publicului creații care reevaluează teme muzicale celebre, transformându-le, din variantele lor originale, în piese moderne, accesibile unui public mai larg. Astfel cei prezenți vor putea asculta „Fantezia” de Pablo de Sarasate pe teme din opera „Carmen” de Georges Bizet sau Patru prelucrări pentru vioară și pian realizate de Diana Jipa și Ștefan Doniga după o serie de miniaturi compuse de Alfonso Castaldi, Dinu Lipatti, Felicia Donceanu și Ciprian Porumbescu, printre altele. Turneul național „Recyclassic” se va desfășura până în data de 7 octombrie.
 

Actualitatea internațională

Baritonul Lucian Petrean la Badisches Staatstheater din Karlsruhe, Germania
Baritonul Lucian Petrean evoluează astăzi, 4 octombrie, în rolul „Amonasro” din opera „Aida” de Giuseppe Verdi, la Teatrul landului Baden-Württemberg din Karlsruhe, Germania. Alături de baritonul român vor urca pe scenă soprana Karina Flores, tenorul Xavier Moreno și mezzo-soprana Cristina Melis, printre alții. Regia spectacolului este semnată de Jasmina HadŸiahmetoviæ, iar la pupitrul dirijoral se va afla John Willing.