Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață pianistul italian Maurizio Pollini

Publicat: sâmbătă, 23 Martie 2024 , ora 15.15
Astăzi, 23 martie 2024, s-a stins din viață pianistul italian Maurizio Pollini, unul dintre cei mai importanți pianiști la nivel mondial.

Născut la 5 ianuarie 1942 la Milano, Maurizio Pollini a absolvit Conservatorul din Milano în 1960, după care și-a continuat studiile sub îndrumarea lui Arturo Benedetti Michelangeli. Tot în 1960 câștigă prestigiosul Concurs Internațional de Pian „Frédéric Chopin” din Polonia și debutează ca solist la Scala din Milano. A susținut concerte și recitaluri pe scene din toată lumea, fiind recunoscut pentru tehnica impresionantă și profunzimea interpretărilor sale, fiind apreciat de Deutsche Grammophon ca o „apariție muzicală impunătoare”.

Pianistul italian a alcătuit programe cu muzică veche și nouă pe care le-a prezentat în concerte precum „Progetto Pollini”, prezentat în 1995 la Festivalul de la Salzburg sau „Perspectives: Maurizio Pollini” de la Carnegie Hall (2000/2001).

Discografia sa reunește compoziții pentru pian semnate de Beethoven, Chopin, Debussy dar și Boulez, Nono, Schönberg sau Webern. De asemenea, lui Pollini i-au fost dedicate lucrări de către compozitori contemporani compatrioți precum Luigi Nono, Giacomo Manzoni sau Salvatore Sciarrino.

Între numeroasele distincții primite de Pollini se numără Premiul Ernst von Siemens (echivalentul Pemiului Nobel în muzică, 1996), Diapason d'Or pentru discul cu Variațunile Diabelli de Beethoven (2001) sau Premiul Grammy pentru Cea mai bună interpretare a unui instrumentist (2007) pentru discul său cu nocturnelor de Chopin, realizat la casa de discuri Deutsche Grammophon.

Pianistul italian s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Ana Sireteanu