14 septembrie - "Concert de nota 10" la Focsani

"Rinascimento Musici" reprezinta "renasterea" unui proiect initiat în 2008 cu scopul de a promova muzica clasica.. Mai multe în legatura cu aceasta initiativa, dar si cu primul concert sustinut în cadrul acestei serii de membrii Orchestrei de Camera "Unirea", am aflat de la Valentin Gheorghita, directorul Ateneului Popular Maior Gheorghe Pastia'.

|


Ce va propuneti prin intermediul proiectului cultural "Rinascimento Musici", ajuns acum la cel de-al doilea episod?


În primul rând, dorim sa "refacem" publicul meloman focsanean din perioada în care orasul Focsani avea propria filarmonica. Ne adresam în primul rând publicului tânar - elevi, studenti, dar nu numai lor; încercam sa-i atragem spre muzica clasica si sa reînfiintam, de fapt, o formatie camerala.


Când a început si cum continua aceasta serie?

Proiectul "Rinascimento Musici" a început în anul 2008 printr-o serie de concerte camerale în cadrul carora am invitat nume mari ale muzicii instrumentale românesti. În acest an, proiectul se intituleaza "Rinascimento Musici - seconda volta". L-am considerat un prilej potrivit pentru a înfiinta Orchestra de Camera "Unirea" a orasului Focsani, formatie pe care dorim sa o institutionalizam, sa o permanentizam.


Cum apreciati alaturarea, în cadrul programului intitulat "Concert de nota 10", a unor titluri celebre, cu lucrari rar cântate, precum Simfonia nr. 10 de Mendelssohn si Fratres de Arvo Pärt? Ce "rol" îndeplinesc aceste piese într-un proiect precum "Rinascimento Musici"?

Am ales titulatura de "Concert de nota 10" pentru ca am dorit sa cream o legatura între aceasta seara muzicala si deschiderea anului scolar 2009-2010, din data de 14 septembrie. Speram sa primim aceasta nota din partea publicului tânar, a cadrelor didactice, din partea tuturor celor care vor veni la concert. Alegerea repertoriului îi apartine dirijorului Vincent Grüger, cel care a optat pentru partituri cunoscute de Antonio Vivaldi, Johannes Brahms, Dmitri Sostakovici si Astor Piazzolla, dar si pentru lucrari mai putin cunoscute, de Felix Mendelssohn si Arvo Pärt. Speram sa fie o surpriza placuta pentru toata lumea.


Cum apreciati importanta unei astfel de initiative în peisajul muzical românesc?

Focsaniul a avut o traditie muzicala importanta prin intermediul Filarmonicii înfiintate în acest oras înaintea celor din Ploiesti si Bacau; consider ca ceea ce se întâmpla aici de câtiva ani de zile reprezinta un demers necesar, de bun simt, o initiativa ce vine sa completeze preocuparile în domeniul muzicii clasice ale tinerilor instrumentisti care îsi merita un loc în ansamblurile orchestrale din tara noastra, formatii ce ar trebui sa fie sustinute, promovate mai intens si chiar sa fie introduse, încetul cu încetul, în agenda unor festivaluri importante, precum Festivalul International "George Enescu".


Interviu realizat de Alexandra Cebuc