Înapoi la: Emisiuni

Muzica românească postbelică cu Prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu

Opere (2)
Duminică, 30 Mai 2010 , ora 15.00
Așa cum doar am sugerat în emisiunea trecută, genul operei a fost divers și bogat reprezentat în creația românească după 1950. A putut să corespundă directivelor realismului socialist, dar și să se racordeze la avangarda occidentală.
Opere (1)
Duminică, 23 Mai 2010 , ora 15.00
Muzica de avangardă a Occidentului, după 1950, a trimis genul operei undeva în penumbră. Pierre Boulez afirma public, pe atunci, că teatrele de operă trebuie aruncate în aer.
Vă propun o potecă ramificată din emisiunea Muzica – o biografie. Poate că nu pare, la prima vedere, cea mai relaxantă sau atractivă, dar vă promit că poate deveni o provocare, un punct de atracție.

Ideologie și muzică, destine componistice, alegeri și atitudini în arta românească marcată de un anume context politic: toate acestea ne fac să înțelegem o muzică pe care nu trebuie să o ținem în totalitate la distanță. Ni se par uneori sonoritățile noi drept elitiste, prea intelectuale sau prea absurde, mai des urâte decât frumoase. Nu-mi doresc decât să selectez acele pagini care să demonstreze ascultătorului câtă muzică bună și durabilă s-a compus în 60 de ani și cum a fost ea compusă, în ce circumstanțe, în ce mediu.

Avangarda mondială vestică și realismul socialist cu reverberațiile sale estice sunt cei doi poli ai muzicii românești postbelice. Între ei, o pluralitate de opțiuni devine fascinantă pentru observatorul care înțelege obsesia principală a creatorului de secol 20, în general: tensiunea între național și universal.
Prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu