Obiectiv-emotiv cu Alexandru Tomescu și Cristina Comandașu Înapoi la: Emisiuni

Obiectiv-emotiv cu Alexandru Tomescu și Cristina Comandașu

Publicat: Luni, 6 Noiembrie 2023 , ora 18.15

Luna noiembrie înseamnă, pentru cei care urmăresc Radio România, Ziua Radioului - 1 Noiembrie, iar pentru cei care iubesc muzica cultă, radioul românesc este legat indisolubil de imaginea lui Mihai Jora - binecunoscut muzician, compozitor și prim director muzical de la Radio România, acela care a și deschis, de altfel, emisia cântând în locul unui pianist care nu a mai ajuns să cânte în direct.

Alexandru, tu ai interpretat mai multe dintre lucrările lui, dar ne vom referi astăzi la o mică suită pe care ai inclus-o și în turneul din 2018, dedicat României Mari și Centenarului ei.

Da, este o lucrare care-mi este, în mod special, dragă pentru că este foarte rafinată. Așa cum îi spune și titlul, Mica suită, sunt patru miniaturi reunite aici și unele dintre ele de inspirație folclorică, fără îndoială. Dar, cum spuneam, au un rafinament care le scoate din această sferă strict națională și le pune direct alături de marile miniaturi ale repertoriului violonistic. Nu sunt ușor de cântat. Foarte mulți școlari le fac, sau le făceau, mai ales, în perioada în care era obligatorie o lucrare românească. Nu sunt ușor de cântat din cauza dimensiunilor lor extrem de concise. Sunt, dacă vreți, ca un fel de haiku-uri muzicale. Trebuie ca în câteva fraze, în câteva note muzicale, că creezi o întreagă lume, să conturezi mai întâi cadrul, să se nască conflictul, să ajungem la punctul culminant și să avem după aceea și rezolvarea. Este vorba despre o expresie concentrată. Mie mi se pare foarte profundă, spre exemplu, a doua dintre ele, acea care se numește "Bejenie". De multe ori am încercat, când prezentam această lucrare, am încercat să traduc acest cuvânt românesc. Sigur, nu cred că are un echivalent exact, dar e vorba despre acea rătăcire care a caracterizat multe persoane.


Vorbind despre Mihail Jora stăteam să mă întreb dacă, cumva, printre profesorii pe care i-ai avut, oamenii pe care i-ai întâlnit, au fost câțiva care să-ți fi povestit despre cum era Mihail Jora în realitate? Au trecut mai mult de 50 de ani de la moartea lui și pentru mulți dintre noi cred că deja devine așa, un om foarte din trecut. Să încercăm să-l aducem mai în prezent. Mă întreb dacă se poate...

Fără îndoială, frații Gheorghiu, adică maestrul Ștefan Gheorghiu și fratele domniei sale, regretatul pianist Valentin Gheorghiu, nu doar că l-au cunoscut direct, dar știu că Valentin Gheorghiu chiar a studiat compoziția cu Mihail Jora. Maestrul Ștefan Gheorghiu cred că avea niște anecdote legate de întâlnirile sale cu maestrul Jora, dar poate o să încercăm să le adunăm într-o emisiune viitoare.