Planeta jazz Înapoi la: Emisiuni

Din discografia Prestige Records

Publicat: Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014 , ora 18.00

Despre Prestige Records

Prestige Records a fost fondată în 1949, de Bob Weinstock, un întreprinzător în vârstă de numai 20 de ani. Cu un an înainte, foarte tânărul Weinstock înființase un magazin de discuri, situat în apropierea clubului Metropol Jazz din New York. Magazinul său era frecventat adesea de muzicienii ce obișnuiau să cânte în localul respectiv, inspirându-l pe Weinstock să schimbe profilul afacerii.

Printre artiștii ce aveau să realizeze discuri la Prestige, s-au aflat Miles Davis, Thelonious Monk, Sonny Rollins, John Coltrane, ca să dăm numai câteva exemple. După jumătatea anilor 60, Prestige Records a intrat în declin, iar Weinstock a vândut în cele din urmă catalogul celor de la Fantasy Records.

Sonny Rollins - Saxophone Colossus (1956)

Sonny Rollins se află printre cei mai prolifici artiști de la Prestige. El a înregistrat pentru casa de discuri patronată de Bob Weinstrock în perioada 1951-1956, inițial ca acompaniator al lui Miles Davis, iar apoi sub nume propriu. Saxophone Colossus, material imprimat în vara lui 1956, este considerat de mulți un magnum opus al discografiei lui Rollins. Alături de Sonny Rollins, la saxofon tenor, pe acest album s-au mai aflat Tommy Flanagan - pian, Max Roach - baterie și Doug Watkins - contrabas.

Lee Konitz - Sub-conscious Lee (1949-1950)

Un alt muzician al cărui destin este strâns legat de casa de discuri Prestige este Lee Konitz, recunoscut ca unul dintre cei mai valoroși saxofoniști alto din istorie. În perioada 1949-50, Konitz a înregistrat o serie de discuri single pentru Prestige, reunite mai târziu sub forma LP-ului Sub-conscious Lee. Printre cei care l-au acompaniat atunci pe saxofonist, s-au aflat pianiștii Lennie Tristano și Sal Mosca, saxofonistul tenor Warne Marsh sau chitaristul Billy Bauer.

Thelonious Monk - Thelonious Monk Trio (1954)

Pianistul Thelonious Monk este un alt artist de importanță majoră ce a trecut pe la Prestige Records. Între 1952 și 1954, Monk a imprimat acolo trei LP-uri de interes deosebit pentru fanii jazz-ului. Între ele și Thelonious Monk Trio, material ce conține primele versiuni ale unor piese ca Blue Monk sau Bemsha Swing, ce au intrat apoi în repertoriul standard al genului. Pianistul a fost acompaniat, în alternanță, de bateriștii Art Blakey și Max Roach și respectiv de basiștii Percy Heath și Gerry Mapp.

Eric Dolphy - Outward Bound (1960)

Eric Dolphy a avut o existență scurtă, încetând din viață în 1964, la numai 36 de ani. În ciuda acestui fapt, Dolphy a lăsat o amprenta puternică asupra evoluției jazz-ului. Un suflător polivialent, el obișnuia să cânte cel mai frecvent la saxofon alto, flaut și clarinet bass. Eric Dolphy s-a remarcat mulțumită unei tehnicii instrumentale uimitoare și a stilului foarte original de improvizație. Stilistic, Eric Dolphy se situează la limita dintre jazz-ul mainstream și avantgardă.

A debutat ca lider cu LP-ul Outward Bound, realizat în 1960 la Prestige Records. Alături de Dolphy s-a aflat și trompetistul Freddie Hubbard, devenit mai târziu o mare vedetă a jazz-ului. Secția ritmică este alcătuită din Jaki Byard - pian, George Tucker - contrabas și Roy Haynes - tobe.

Viorel Grecu