Planeta jazz Înapoi la: Emisiuni

Din discografia Impulse! Records

Publicat: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014 , ora 18.00

Despre Impulse! Records, pe scurt

Impulse! Records a a luat ființă în 1960, ca subsidiar specializat pe jazz al companiei ABC. Pe parcursul decadei ce a urmat, la Impulse! au fost lansate serie de albume cu adevărat revoluționare. Faptul că printre semnatarii lor s-au aflat artiști precum John Coltrane sau Charles Mingus este suficient pentru a argumenta o astfel de afirmație.

Vinilurile Impulse! se distingeau și prin design-ul grafic excepțional, ce utiliza cu inventivitate diverse culori. În primii ani de existență ai companiei, de producția discurilor s-a ocupat Creed Taylor. Ulterior acesta a dat curs unei oferte venite de la Verve Records, iar în locul său a fost adus Bob Thiele. Deși venea din sfera muzicii pop și nu era prea familiarizat cu jazz-ul modern, Thiele s-a adaptat foarte rapid si a ajuns să joace un rol foarte important în crearea unor capodopere ale genului.

În anii 70, Impulse Records a intrat într-un declin accelarat, la fel ca multe alte companii specializate pe jazz. Catalogul său avea să fie reeditat aproape integral în epoca CD-urilor, fiind redescoperit de noi generații de iubitori ai jazz-ului.

John Coltrane & Johnny Hartman (1963)

John Coltrane s-a numărat printre artiștii de bază ai casei de discuri Impulse!. Aici a realizat o bună parte din discografia sa, incluzând albume ca Ballads, A Love Supreme, Ascension sau surprinzătoarea colaborare cu Johnny Hartman. LP-ul intitulat simplu John Coltrane & Johnny Hartman se numără printre cele mai cunoscute și mai populare realizări din portofoliul Impulse!.

Alături de Coltrane (saxofon tenor) și Johnny Hartman (voce) s-au mai aflat McCoy Tyner (pian), Elvin Jones (baterie) și Jimmy Garrison (contrabas). Materialul reunește șase standarde de jazz, interpretate într-o manieră foarte originală.

Oliver Nelson - The Blues and the Abstract Truth (1961)

Purtând semnătura lui Oliver Nelson, The Blues and the Abstract Truth a stârnit un mare entuziasm din partea criticii. Deși era un foarte bun saxofonist, Oliver Nelson atrăsese atenția mai mult datorită calităților exceptionale de orchestrator. Cu The Blues and the Abstract Truth, artistul a reușit să pună cât mai mult în evidență ambele laturi ale creativității sale.

A beneficiat de serviciile unui grup de acompaniament de mare calitate, ce i-a inclus pe Eric Dolphy (flaut, saxofon alto), George Barrow (saxofon bariton), Freddie Hubbard (trompetă), Bill Evans (pian), Paul Chambers (contrabas) și Roy Haynes (baterie). De precizat că Nelson alternează saxofonul alto și saxofonul tenor.

Charles Mingus - Mingus Mingus Mingus Mingus Mingus (1963)

Charles Mingus s-a aflat și el printre artiștii Impulse! Records, imprimând trei albume pe parcursul lui 1963: The Black Saint and the Sinner Lady, Mingus Mingus Mingus Mingus Mingus și Mingus Plays Piano. Primele două sunt considerate esențiale pentru discografia marelui artist. Mingus Mingus Mingus Mingus Mingus conține și compoziții consacrate ale lui Mingus, ca Better Get Hit in Yo' Soul sau Theme For Lester Young (Goodbye Pork Pie Hat), într-o nouă versiune interpretativă.  

Viorel Grecu