Anotimpul discurilor Înapoi la: Emisiuni

Săptămâna Maurizio Pollini (I)

Publicat: Luni, 13 Decembrie 2010 , ora 13.20
Ce poate fi mai frumos, decât a asculta Studiile, Preludiile și Polonezele lui Frederic Chopin în interpretarea pianistului Maurizio Pollini! Datorăm această bucurie casei de discuri Deutsche Grammophone, printr-o colecție ce reunește înregistrări ale anilor 1972, 1975 și 1976 în trei compact-discuri reeditate în 1991. O experiență de o viață putem spune, ce și-a primit consacrarea încă de la început - prin acel Concurs Chopin de la Varșovia câștigat de pianist în 1960 (la vârsta de 18 ani). De atunci artistul a inventat un stil, afirmă cronicarii, stil ce a marcat în mod definitiv istoria actuală a instrumentului.

Suntem obligați în mod invariabil să vorbim, ascultând această muzică, despre virtuozitatea legendară a maestrului italian și despre claritatea pe care o imprimă discursului său, despre vocile sale interioare - Pollini, după anumiți muzicologi, prea puțin lăsându-se antrenat în sentimentalisme prin comparație cu datele oferite de marele polonez în partiturile sale, sau cu ceea ce o tradiție pianistică a lăsat ca moștenire de-a lungul timpului. Însă ceea ce este de apreciat ține de o epurare, de o esențializare la care, inevitabil, artistul ajunge. Întrebat odată până când ar continua să cânte Chopin, Pollini răspundea: "Nu vom încheia niciodată să-l explorăm pe Chopin. Scriitura sa muzicală este cea la care nu știm să renunțăm".

Albume intrate în legendă - pentru Studiile de Chopin, Maurizio Pollini primea Gran Premio del disco 'Ritmo' la Madrid, Premiul mondial al discului la Montreux, Record Academy Prize la Tokyo și Premiul Edison, în timp ce Preludiile op.28 sunt încununate cu Marele Premiu al Discului.

Anotimpul discurilor rămâne cu alte cuvinte, sub semnul excelenței prin înregistrările amintite. De altfel întreaga săptămână este dedicată acestui subtil și rafinat "prinț al claviaturii".

Marina Nedelcu