Anotimpul discurilor Înapoi la: Emisiuni

Două Simfonii de Brahms

Publicat: Miercuri, 11 August 2010
...Primită cu mari elogii de critica muzicală a timpului, însă peste ani, după ce Sergiu Celibidache a înregistrat aceleași Simfonii brahmsiene cu Filarmonica din Munchen, pusă ușor în umbră de această nouă performanță. Atuurile ultimei versiuni țin desigur de experința maestrului dobândită în mod firesc prin prisma anilor senectuții și de o orchestră mult mai valoroasă. Însă nici această experiență a Stuttgart-ului nu poate fi trecută cu vederea. Citim practic un capitol din cuprinsul romanului unei vieți cu totul ieșite din comun.

Extrem de convingător ne apare maestrul de-a lungul întregii Simfonii cu nr.2 în Re major, înregistrată într-un concert al anului 1975 , atât de liric în primele două părți, conducând vocile cu o asemenea consistență și intensitate, în tempouri ce încă nu depășesc baremul consacrat. Și ce explozie de temperament în ultima parte a Simfoniei a II-a, pe care o și puteți asculta – luminoasă, cu adevărat ilustrând cuvintele lui Brahms - „o simfonie fericită”.

În 1976, în aceeași componență a fost înregistrată în concert și Simfonia a III-a – Brahms tălmăcit cu o energie debordantă în prima parte, cu această sonoritate vulcanică. Citez dintr-o cronicile timpului: „În ciuda precipitării viguroase din prima parte, este o interpretare foarte introvertită a acestei creații ce s-a născut sub ochii noștri. Impresia nu datorează nimic lungimii extreme a Andantelui. Ea rezultă grație renunțării la orice efect superficial și chiar la fortissimo-ul extrem din ultima parte. Rămâne pe parcurs acest modelaj sonor delicat - aceasta este concepția lui Celibidache.

Rămâne bucuria de a descoperi comori rămase ascunse până acum, dirijorul lăsându-și și lăsându-ne timp să savurăm din plin toate aceste frumuseți ale muzicii. Cu alte cuvinte ne place Brahms!
Marina Nedelcu