Portret de compozitor - Cesar Franck Înapoi la: Emisiuni

Cesar Franck V

Publicat: Vineri, 5 Februarie 2010 , ora 9.30
Notre-Dame de Lorette este o biserică ce a însemnat mult pentru Cesar în acel sfârșit al primei jumătăți de secol XIX. În apropiere, locuia familia Saillot – doi soți, cunoscuți la Comedia Franceză după numele de artiști – Desmousseaux. Pentru fiica lor, și ea actriță, căreia îi dădea lecții de muzică, Cesar îi frecventa și nu a trecut mult până când între cei doi tineri – profesor și elevă – să se nască sentimente de iubire. În cercul lor se trăia în veselie și fără inhibiții, ceea ce prezenta pentru Franck o lume nouă, și chiar mai mult: un cămin cald, o adevărată familie care tindea să înlocuiască fără rezerve adevărata lui familie, dominată de tatăl prea autoritar și egoist. De aici a căpătat Cesar curajul, în 1846 să-și părăsească familia naturală și să se instaleze în Rue Blanche unde putea să lucreze nestingherit și, desigur, să se afle în proximitatea fermecătoarei fete.

Așa se face că odată cu izbucnirea Revoluției din 1848, la 22 februarie, Cesar își leagă viața de Felicite Saillot, sau Desmousseaux, într-un mod care iese cu mult din tiparul comportamental pe care îl demonstrase în cei 26 de ani petrecuți în casa părintească.

Copilul ascultător, care nu se revolta niciodată, care executa fără crâcnire ordinele tatălui, chiar și atunci când acestea îl oboseau peste măsură (...), acest blând personaj incapabil de altfel de gânduri, rupe definitiv relația cu tatăl său, care nu avea habar de ce i se pregătește! Nicolas-Joseph descoperise la un moment dat un cântec dedicat domnișoarei, „Îngerul și Copilul”, abia după aceea aflând planurile celor doi.

Speriat de perspectiva necesității de a-și câștiga singur existența, va trebui să renunțe la toate speranțele de a fi respectatul posesor al geniului – după cum ne spune Laurence Davies, continuând să arate că acum încearcă stratageme de oprire a acestei uniuni: o denigrează pe viitoarea lui noră, considerând-o lipsită de valoare, apoi aduce în sprijinul său suferința maternă – Catherine Franck va fi cea mai afectată! – și finalmente, că la un moment dat Cesar, știută-i fiind sensibilitatea mentală, ar putea să provoace chiar o crimă pasională, la fel cu alta celebră întâmplată în acea vreme: Ducele de Choiseul-Praslin – deși nedovedit – ar fi ucis-o pe soția sa Fanny Sebastiani, din motive sentimentale...

Și iată cum singurul punct comun real cu ceea ce Nicolas-Joseph, în disperarea sa, i-a prevestit fiului, avea să fie ziua de 22 feburarie când, la biserica Notre-Dame de Lorette, s-a oficiat căsătoria lui Cesar cu Felicite ...în plină insurecție– cum scrie Vincent d’Indy. Cortegiul de nuntă trebui, ca să ajungă la biserică, să sară peste o baricadă și viitorii soți au fost ajutați cu foarte multă bunăvoință, în această delicată operație, de către răsculații masați în spatele fortificației improvizate... mai adaugă discretul elev de mai târziu, care susține că abia după aceea Cesar a părăsit casa părintească.

Din alte surse aflăm însă, că deja plecat de-acasă, nu s-a lăsat învins de prevestirile tatălui, ba mai mult a fost de acord să-i plătească lui Nicolas-Joseph 11 000 de franci înainte de a se căsători. Iar, pentru noi, este impresionant de aflat că Felicite i-a supraviețuit lui Cesar 28 de ani, a supraviețuit și Primului Război Mondial, trecând la cele veșnice în 1918...
Veronica Zbarcea