Concertele Radio România Muzical Înapoi la: Emisiuni

Mari muzicieni ai viitorului

Publicat: Marți, 24 Mai 2011 , ora 19.30

Radio România Muzical împreună cu Muzeul Național Peleș din Sinaia și Muzeul Național "George Enescu" din București continuă seria de emisiuni-concert intitulată MARI MUZICIENI AI VIITORULUI.

În această seară, la Radio România Muzical, la ora 19,30, vom difuza recitalul susținut de soprana Andromeda Nemeș, pianista Ana-Maria Negrea și clarinetistul Marius-Laurențiu Oprea.

În programul tinerilor muzicieni, ce-și desfășoară activitatea în orașul Brașov, au fost lucrări semnate de George Enescu, Luis Spohr, Marțian Negrea și Franz Schubert.


Andromeda Nemeș

Soprana Andromeda Nemeș este solista Operei din Brașov. S-a născut la Târgu Mureș și a absolvit cursurile Facultății de muzică din Brașov, mai întâi pedagogia apoi canto, iar masteratul și l-a susținut la Universitatea de Muzică din București, la clasa distinsei profesoare Georgeta Stoleriu.

S-a perfecționat și la cursurile de măiestrie susținute de Cornel Murgu, Eugenia Moldoveanu, Felicia Filip și Georgeta Stoleriu. Repertoriul Andromedei Nemeș cuprinde roluri din opere de Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Strauss-fiul, prezentate în spectacol, precum și pagini camerale, lieduri, arii din musicaluri, operete, opere.


Ana-Maria Negrea

Pianista Ana-Maria Negrea s-a născut în urma cu 26 de ani, în Moieciu de Jos și a studiat la Liceul de Muzică din Brașov, la clasa cunoscutei și prețuitei profesoare Corina Ibănescu, cu care a lucrat apoi și la Facultatea de Muzică a Universității de Muzică din Brașov, dând și examenul de master.

Este o foarte bună interpretă de muzică de cameră, dedicându-se artei speciale de a acompania voci și instrumente în egală măsură. De-a lungul anilor a susținut peste 40 de recitaluri, atât solo, cât și împreună cu soliști ai Operei din Brașov. Ana-Maria Negrea a fost pianista acreditată la prima ediție a Cursurilor de Măiestrie susținute de Georgeta Stoleriu în vara lui 2010, la Centrul de Cultură - Arcuș.


Marius-Laurențiu Oprea

Născut în 1976 la Brașov, a urmat cursurile Liceului de muzică din Cluj la clasa profesorilor Ioan Goilă și Reman Zoltan. În anul 2000 obține diploma de licență a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa profesorului Valeriu Bărbuceanu. Educația sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecționare cu maeștrii Aurelian Octav Popa, Antonio Tinelli, Paul Green. În timpul facultății, Marius a colaborat cu Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian" din București, cu Orchestra Medicilor și a întreprins turnee în Elveția ca membru al orchestrei "Bucharest Young Symphonic Players".

Debutul solistic al tânărului clarinetist a avut loc pe scena Teatrului Valah din Giurgiu, fiind acompaniat de Orchestra Filarmonicii din acel oraș, condusă de Radu Popa, concert radiodifuzat în cadrul emisiunii "Muzicieni de azi ... muzicieni de mâine". Marius Oprea este invitat permanent al stagiunii Fundației ACUMM; recitalurile de la Palatul Suțu din București cuprind lucrări de o diversitate stilistică remarcabilă: de la Bach la Tiberiu Olah, sau de la Mozart la Marțian Negrea. De altfel, pasiunea sa pentru muzica contemporană s-a concretizat în multiple participări la Festivalul Internațional al Muzicii Noi de la București.

Pretutindeni publicul apreciază la superlativ personalitatea charismatică a artistului, profunzimea și frumusețea interpretărilor sale. Prin repertoriul impresionant pe care l-a realizat în recitalurile și concertele susținute, Marius Oprea a dovedit o mare sensibilitate și intuiție muzicală, o tehnică performantă redând impecabil - prin diversitatea sonorităților - specificul stilistic al fiecărei piese.

În paralel cu activitatea solistică, Marius Oprea este clarinetist al Operei din Brașov, cu care a întreprins numeroase turnee în Austria, Germania, Italia, Luxemburg, Franța, Elveția, Olanda, Marea Britanie și colaborează cu Filarmonica din Brașov.


Ecaterina Stan