Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Dialog cu violonistul Uto Ughi (I)

Publicat: Duminică, 25 Aprilie 2010 , ora 10.30
Nu știu dvs. cum ați fi reacționat – pentru mine, întâlnirea cu un discipol al lui Enescu, printre ultimii în viață, a fost foarte emoționantă. S-a întâmplat în noiembrie 2009, când Uto Ughi a însoțit ca solist, la București, Orchestra de Tineret a Inițiativei Central-Europene, pentru un concert la Ateneu dedicat memoriei prietenului său, Yehudi Menuhin.

Mi-ar fi greu să vă spun de ce impresia pe care mi-a lăsat-o Ughi nu a confirmat imaginea despre acesta pe care mi-o făcusem înainte de a-l cunoaște; de personaj care vine dintr-un trecut în care a rămas puternic ancorat, reticent, cumva, față de ceea ce înseamnă momentul prezent.

Ughi era o vedetă, un copil-minune când l-a cunoscut pe Enescu la Paris, prin 1954 – avea 10 ani. Amintirile lecțiilor pe care George Enescu i le-a dat sunt însă vii, influența marelui muzician român – de asemenea. Ughi păstrează și astăzi partiturile pe care Enescu i-a făcut însemnări. Iar astăzi, la 66 de ani ai săi și peste jumătate de secol de la acele întâlniri care l-au format, muzicianul italian este cu totul altceva decât un nostalgic - radiază jovialitate (zâmbetul lui mi-a amintit de cel al lui Mastroiani), se implică în programe pentru tineri așa cum a fost și cel de la București pentru că el însuși e încă tânăr.

Despre Enescu, despre ceilalți mari profesori pe care i-a avut, despre ce cântă cu plăcere și ce nu, despre Paganini și multe altele – în dialogul cu Uto Ughi pe care vi-l propunem, în seria Poveștile de succes ale muzicii, începând de duminică, 25 aprilie, ora 10 și 30 de minute, la Radio România Muzical – 97,6 sau 104,8 FM sau pe internet.
Ștefan Costache