Muzicieni români-prezențe europene Înapoi la: Emisiuni

Ionel Pantea

Publicat: Joi, 6 Mai 2010 , ora 20.00
Ionel Pantea, un muzician din elita maeștrilor artei vocale contemporane, și-a demonstrat multiplele posibilități creatoare de-a lungul carierei sale românești și internaționale.
În „cartea de aur” a realizărilor sale se înscriu varii domenii ale artei lirice – cântăreț de lied, solist de operă și oratoriu, profesor de canto, regizor de operă și director de teatru muzical. La toate aceste solicitări, semnul de excepție marchează o personalitate puternică, deschisă larg către orizonturi culturale, cu o impresionantă disciplină a muncii și cu un de netăgăduit atașament emoțional pentru muzică…

Argumentele care sprijină dimensiunea de excelență a unei cariere de mai bine de patru decenii aparțin și unor înzestrări deosebite pentru cultura vocii de bas-bariton, pentru sensibilitatea și originalitatea interpretărilor pe coordonatele scenice de operă și concert.

Nu se poate vorbi numai despre o activitate evidențiată de prezențele artistului român în Europa, subiect al ciclului de emisiuni în care vorbim acum despre Ionel Pantea. Totodată, Maestrul și-a făcut cunoscut numele pretutindeni în lume, onorând școala românească de cânt, pe o filieră a tradiției clujene.

Într-adevăr, cu ciclul Călătorie de iarnă, Ionel Pantea debutează în 1965 ca interpret de concert, împreună cu pianistul Stefan Ronai, în același an interpretând și primul rol scenic, Bartolo din Bărbierul din Sevilla de Rossini.
În țară, de-a lungul anilor, numărul recitalurilor, concertelor și spectacolelor susținute depășește 470 de apariții, la care se adaugă, dincolo de hotare peste 600 de performanțe lirice, vocal-simfonice și camerale.
Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu