Muzicieni români-prezențe europene Înapoi la: Emisiuni

Alfred Hoffman I

Publicat: Joi, 25 Martie 2010 , ora 20.00
Vorbind despre unul dintre iluștrii noștri muzicologi și critici muzicali, Alfred Hoffman, a cărui activitate este reflectată într-un volum cu scrierile sale între 1960 – 1973, Liliana Firca spune, în considerațiile asupra acestui autor:

Calitățile de critic muzical ale lui Alfred Hoffamn s-au verificat pe parcursul unei îndelungate și susținute activități publicistice. Ele sunt acelea ale unei observații pătrunzătoare, ale unei culturi profesionale întotdeauna prezente și eficiente în formularea aprecierilor. Aceste însușiri se manifestă deopotrivă în domeniile criticii de interpretare și de creație, în interviuri și reportaje.

Ne propunem o asemenea cunoaștere prin intermediul călătoriilor europene întreprinse de către Hoffman în mari centre culturale care au găzduit, la vremea respectivă, popasurile criticului român…

Primul reper asupra căruia ne vom opri este Festivalul Liszt-Bartok din Ungaria, reflectat în articolul publicat de revista Muzica, nr. 11-12, 1963:

Toamna, la Budapesta, a fost splendidă, învăluind într-o lumină blândă, aurie, sărbătorirea muzicală închinată celor două mari genii naționale ale poporului maghiar.
Acestei introduceri, în care recunoaștem stilul condeierului, îi urmează invitația la o peregrinare prin sălile de concert ale Festivalului, care găzduia, în paralel, și un colocviu destinat lui Liszt și Bartok; ca vorbitor, a participat și Alfred Hoffman.

Printre cele mai puternice impresii, la acest festival budapestan, stăruie audierea programelor simfonice dirijate de Ernest Ansermet, sir John Barbirolli și Janos Ferencsik.

Referitor la acest din urmă simfonic, cronicarul scrie: Clipele de neuitat ale acestei seri se datorează în primul rând genialului pianist Sviatoslav Richter care, sosit pe neașteptate la Budapesta, a apărut ca solist în două lucrări de Liszt – Concertul în la major și Fantezia pe teme maghiare. A fost cel mai de seamă omagiu adus marelui poet romantic al muzicii.
Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu