Muzicieni români-prezențe europene Înapoi la: Emisiuni

Alfred Hoffman II

Publicat: Joi, 8 Aprilie 2010 , ora 20.00
Parcurgem în continuare pagini de cronică semnate de criticul muzical Alfred Hoffman, texte constituindu-se într-un autentic jurnal de călătorii prin momente festivaliere europene. În revista Contemporanul din 25 octombrie 1968 se află comentariile sale după asistarea la Festivalul Leoč Janáèek et muzica europaea, desfășurat la Brno.

Din urmărirea concertelor și spectacolelor de operă – scrie Hoffman - s-a desprins într-un chip mai convingător decât puteau să o facă orice expuneri teoretice, adevărul că muzica lui Janáèek reprezintă nu numai o continuare a realizărilor clasicilor cehi Smetana și Dvorák, dar că aduce o anume prospețime de accent, anumite soluții de limbaj, chiar o certă asprime savuroasă care o singularizează și o fac deschizătoare de drumuri pentru arta vremurilor noi.

Filmul manifestărilor redă, în comentarii succinte, impresiile vizionărilor scenice cu operele compozitorului, de la Jenufa, la Vulpișoara cea isteață, Din Casa morților, până la Călătoriile lui Pan Broucek.

Să nu uităm însă, la capătul acestei treceri în revistă, să relevăm calitatea orchestrei Operei din Brno, conchide cronicarul. Urmează apoi notații privind un eveniment vocal-simfonic excepțional, audierea Missei glagolitice de Leoč Janáèek. Missa, spune Hoffman, ...ne-a transmis suflul copleșitor al unei lucrări ale cărei dimensiuni sonore își află, tot timpul, o justificare interioară pe aceeași măsură, dramatismul și patetismul nesunând, de aceea, nici o clipă a gol, ci urcând, mână în mână, până sus de tot, treptele monumentalului edificiu.
Filarmonica din Brno și-a confirmat ținuta artistică pentru mari competiții internaționale...
Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu