Muzicieni români-prezențe europene Înapoi la: Emisiuni

Corul Ion Vidu I

Publicat: Joi, 11 Martie 2010 , ora 20.00
Întâlnirea cu maestrul Remus Tașcău este o fericită întâmplare de a cunoaște un om cum nu sunt alții. Adică un artist care și-a împlinit vocația în concordanță cu idealurile și împrejurările.
Pentru muzica corală a avut prețioase îndrumări la Conservatorul clujean, de la maestrul Dorin Pop, creatorul „Cappelei Transilvanica”, așa cum orientări spre creația corală și descoperirea frumuseților cântului românesc i-au fost dăruite de incomparabilul Tudor Jarda.

Pildele și acumulările stau, desigur, la temelia viitorului împlinit în timpul anilor ce au urmat, peste patru decenii de când maestrul Remus Tașcău a preluat conducerea Corului „Ion Vidu” din Lugoj.
Ce a însemnat aceasta se poate vedea din lărgirea orizontului ce a conturat o bogată activitate a dirijorului, complexă ca problematică artistică și profesională. Poate, paralel cu construirea repertorială, care cere studiu, analiză, viziune interpretativă și culturală, Remus Tașcău a vădit o chibzuință echilibrată în construirea „bisericii de voci” a corului de care și-a legat destinul.

Nu numai alegerea glasurilor, proporția sonoră a ansamblurilor timbrale, determinarea unei educații artistice incluzând respectul și dragostea față de arta muzicii, dar și disciplina muncii contează într-o astfel de operă vie.
Aproape o jumătate de secol de existență a unui ansamblu care se bazează pe voce spune mult despre priceperea celui care și-a asumat, prin dăruire și experiență, vigoarea continuității existențiale...
Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu