Muzicieni români-prezențe europene Înapoi la: Emisiuni

Elena Cernei II

Publicat: Joi, 11 Februarie 2010 , ora 20.00
Într-un interviu din revista Muzica, Elena Cernei vorbește despre preocupările care susțin activitatea unui artist liric:

Sunt de părere că spectacolul de operă, mai mult poate decât oricare alt gen de artă, nu permite dispersarea forței artistice colective. Cântărețul de operă trebuie ca prin jocul și interpretarea sa muzicală să exprime individualizat și complex viața lăuntrică a personajului pe care îl întruchipează, în cadrul unitar al dramei care se desfășoară pe scenă. Meșteșugul, remarcă Elena Cernei, se cere pus cu necesitate în slujba măiestriei artistice. O adâncă privire asupra materialului muzical va conduce negreșit către înfățișarea convingătoare a personajului, către o comunicare directă cu spectatorul încă de la ridicarea cortinei, făcându-l pe acesta să participe, să trăiască spectacolul, să dorească re-vizionarea lui.

Nu întâmplător, prezența ei pe marile scene ale lumii a fost întotdeauna salutată cu cele mai admirative elogii. Pentru spectatorii Teatrului Scala din Milano, Elena Cernei posedă, cum notează criticii în paginile publicației Corriere del Teatro, Milano, 1965, Unul dintre cele mai frumoase registre, cu un acut ce are sonoritatea de soprană dramatică și un grav cu rezonanțe de contralto.... O tehnică fără pereche. ...
Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu