Jazzy hour Înapoi la: Emisiuni

Jazzy hour

Publicat: Joi, 26 Mai 2011 , ora 19.00

O nouă porție de puritate și frumusețe muzicală, astăzi la Jazzy Hour, cu câțiva dintre cei mai valoroși tineri muzicieni ai scenei europene, care ne arată multitudinea fascinantă de fațete pe care muzica o poate lua dincolo de divertismentul mic-burghez.

Începem cu Ulrich Drechsler, saxofonistul austriac care ne-a încântat la Gărâna, în 2009 și care și-a calibrat anciile pentru jazz, funk, muzica de cameră sau toate laolaltă, la un nivel muzical admirabil.

"Concinnity", albumul lansat de Ulrich Drechsler în 2011, reprezintă echilibrul armonic dintre eleganță și inspirație, dintre emoție și intensitate, într-o inedită formulă instrumentală de clarinet bas, violoncel și percuție. Sonoritățile scandinave, orientale și de club, generează o energie pură și o deplină plăcere a audiției, cu melodicaă bogată, peisaje vaste și pulsație irezistibilă.

Una dintre cele mai plăcute surprize ale anului 2011. Rămânem în aceeași atmosferă generată de inepuizabila sursa de energie care vine din nord, cu acele sonorități de o claritate ireală, cu muzicieni perfect instruiți, care extind cu fiecare album limitele exprimării muzicale, ajutându-ne să înțelegem și să primim muzica în deplina ei profunzime.

Julian și Roman Wasserfuhr, care vin de pe lângă Koln, abia au trecut de vârsta de 20 de ani și se anunță ca vârfuri ale scenei de jazz din Europa. Julian este trompetist, iar Roman este pianist, cei doi fiind deja implicați în multe proiecte în care sunt angajați muzicieni cu greutate.

Un excelent exemplu pentru nivelul lor și legătura lor muzicală incredibilă este ilustrat pe albumul "Upgraded in Gothenburgh", unde frații Wasserfuhr cântă alături de Lars Danielsson la contrabas și violoncel și de bateristul Anders Kjellberg. Albumul acoperă o arie impresionantă de stiluri, totul este interpetat impecabil, trompeta ne duce spre Chet Baker, repertoriul spre admirație și introspecție, iar tradiția jazz-istică se îmbină cu cea folclorică europeană, într-o sonoritate lirică și dinamică deopotrivă.

Vestea cea bună este că există muzicieni foarte tineri care sunt foarte pregătiți să mențină flacăra aprinsă.

Berti Barbera