Înapoi la: Emisiuni

Constanța - oameni și muzică cu Adrian Doxan

Constanta-Oameni și muzică (II)
Duminică, 28 Martie 2010 , ora 16.05
În zilele de 21 si 28 martie 2010, orele 16,05 Radio România Muzical, prezintă în cadrul emisiunii Constanța oameni și muzică activitatea Operei din Constanța, având ca punct de plecare monografia compozitorului Adrian Doxan: Teatrul liric-Opera Constanța.
Constanta-Oameni și muzică (I)
Duminică, 21 Martie 2010 , ora 16.05
În zilele de 21 și 28 martie 2010, orele 16,05 Radio România Muzical, prezintă în cadrul emisiunii Constanța oameni și muzică activitatea Operei din Constanța, având ca punct de plecare monografia compozitorului Adrian Doxan: Teatrul liric-Opera Constanța.
În zilele de 21 și 28 martie 2010, ora 16.05, Radio România Muzical prezintă în cadrul emisiunii Constanța - oameni și muzică activitatea Operei din Constanța, având ca punct de plecare monografia compozitorului Adrian Doxan: Teatrul liric - Opera Constanța.

Aceasta cuprinde o perioadă de peste 50 de ani de activitate neîntreruptă a instituției constănțene și oferă melomanilor o mulțime de date cronologice, analize sociologice, informații bogate despre munca artiștilor constănțeni, evoluții de excepție, montări în prime audiții absolute de lucrări celebre în viziune modernă, balete, opere și operete, opere pentru copii, creații ale celor mai reprezentativi compozitori ai genului apreciați de melomanii de pretutindeni.

Ne-am propus să comentăm puțin și câteva elemente istorice ale vieții muzicale constănțene vorbind despre instituțiile muzicale profesioniste existente în orașul de la malul mării.

Este vorba de Filarmonica Marea Neagră, Teatrul Fantasio și Teatrul de balet Oleg Danovski.

Sunt evocate începuturile (anul 1957) când ia ființă Teatrul liric, având ca fondatori pe Nestor Gheorghiu - primul director, Remus Georgescu - dirijor, Constantin Daminescu - dirijor, Mireille Savopol - maestru de balet, Marcela Popescu - regizor, Gheorge Velea - maestru de cor, soliștii: Silvia Bădănoiu, Ileana Cojocaru, Gabriela Popescu, Decius Celea, Eugen Savopol, Elizeu Simulescu.

De asemenea, urmărim cu strictețe evoluția repertoriului pe stagiuni: premiere absolute montate, recitaluri de arii și instrumentale, spectacole de balet și concerte.

O importanță deosebită este acordată Festivalului național și internațional de operă și balet, numărând 15 ediții. Incepând cu 1990 (8 noiembrie-16 decembrie) are loc prima ediție internațională și până în 2007, s-au realizat 18 manifestări de răsunet internațional, cu participarea unor artiști lirici de excepție, dirijori, balerini, regizori din țară și străinătate.

În perioada 1957-2007 Teatrul liric-Opera Constanța a montat și prezentat publicului iubitor de artă lirică un număr de 177 de premiere (73 de opere, 45 de operete, 41 de balete, 10 opere pentru copii, 4 opere concert, 2 musicaluri, 1 vodevil, 1 concert, 1 spectacol și un Requiem.

În monografia Operei constănțene semnată Adrian Doxan sunt eșalonate spectacolele susținute în țară și străinătate, ecouri ale presei din țară și din afara țării și sunt creionate de asemenea portrete de personalități care au onorat scena constănțeană de-a lungul anilor.
Adrian Doxan