Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Capodoperă uitată de Eugène Ysaÿe, readusă la viață de Orchestra Națională Belgiană

Publicat: marți, 6 Februarie 2024 , ora 0.00

O capodoperă uitată a compozitorului Eugène Ysaÿe va fi readusă la viață de muzicienii Orchestrei Naționale Belgiene, sub conducerea dirijorului Jac van Steen.

Este vorba despre o partitură descoperită din întâmplare în urmă cu un an în arhivele Centrului de Arte Frumoase "Bozar" - "Uvertura pe teme de Atala", compusă pe baza temelor unei cantate a fratelui său, Théo Ysaÿe. După un an de studiu și de cercetări asupra lucrării, aceasta va fi interpretată pentru prima dată în Europa, joi, 15 februarie, la complexul "Bozar" din Bruxelles, după mai bine de 100 de ani de la premiera din Statele Unite ale Americii. Evenimentul va cuprinde și premiera mondială a tabloului simfonic "Bleue", semnat de tânăra compozitoare belgiană Apolline Jesupret.

Mai mult decât atât, joi se va derula evenimentul "Ysaÿe redescoperit", o zi internațională de studiu organizată de KBR - Centrul Științific pentru Conservarea Documentelor Muzicale, Laboratorul de Muzicologie al Universității Libere din Bruxelles și Centrul de Arte Frumoase "Bozar", pentru a explora creația marelui compozitor belgian.

Sarah Natsis