Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Pianistul Corneliu Gheorghiu s-a stins din viață

Publicat: miercuri, 9 Octombrie 2019 , ora 13.25
Ieri s-a stins din viață, la Bruxelles, unul dintre reprezentații de seamă ai artei pianistice românești: Corneliu Gheorghiu. Născut la Botoșani, pe 14 septembrie 1924, Corneliu Gheorghiu era stabilit în capitala Belgiei încă din anul 1978. Încurajat în anii copilăriei de însuși George Enescu, Corneliu Gheorghiu a studiat pianul cu profesoara Florica Musicescu și compoziția cu Mihail Jora, printre colegii săi numărându-se și Dinu Lipatti.
A debutat ca solist cu Concertul pentru pian nr. 26 în Re major de W.A. Mozart, interpretat alături de orchestra studenților, dirijată de Mihail Jora, la sala Dalles, în cadrul Festivalului Mozart. Ulterior a susținut recitaluri și concerte în România, dar și în alte țări europene, America de Sud și Africa. În anul 1950 a primit titlul de Solist de stat, iar din 1963 a fost profesor al Conservatorului bucureștean, ulterior devenind șef al catedrei de pian principal. Printre studenții care au fost îndrumați de Corneliu Gheorghiu s-au numărat: Krimhilda Cristescu, Alexandru Hrisanide, Dan Grigore, Cristian Mandeal, Ina Macarie, Ghizela Tulvan, Oana Velcovici și mulți alții. Între anii 1978 - 1989 a fost profesor la Academia Regală din Bruxelles.
Corneliu Gheorghiu a făcut parte din juriul ediției 1967 a Concursului Internațional George Enescu, alături de de Nadia Boulanger, Florica Musicescu, Sigismund Toduță.
Interesat de compoziție, Corneliu Gheorghiu a scris piese camerale, în special dedicate pianului sau vocii acompaniate de pian.
În anul 2017, Radio România Muzical i-a dedicat o serie de emisiuni, realizate în dialog de maestrul Corneliu Gheorghiu cu Monica Isăcescu.
Postul nostru îi va dedica regretatului pianist rubrica Interpretul zilei din 14 octombrie, ora 10.00, din cadrul emisiunii Arpeggio.
Dumnezeu sa-l odihnească!
Monica Isăcescu