Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Au fost decernate Premiile Grammy, ediția nr. 61

Publicat: luni, 11 Februarie 2019 , ora 0.00
Duminică, 11 februarie 2019, a avut loc, la Staples Center din Los Angeles, ediția cu numărul 61 a Premiilor Grammy, premiile industriei discografice americane. La secțiunea Cea mai bună muzică simfonică, premiul a fost câștigat de albumul care cuprinde simfoniile 4-11 de Dmitri Șostakovici, în versiunea propusă de Andris Nelsons și de Orchestra Simfonică din Boston. CD-ul face parte dintr-o integrală discografică dedicată creațiilor orchestrale ale compozitorului rus amintit, o realizare cu totul ieșită din comun, pentru că primește pentru al treilea an consecutiv Premiul Grammy, o premieră în istoria acestor prestigioase distincții. Albumul a fost difuzat și la Radio România Muzical și poate fi ascultat pe site-ul romaniamuzical.ro.
La categoria Muzică de operă, a câștigat discul cu opera The (r)evolution of Steve Jobs de Mason Bates înregistrat de dirijorul Michael Christie, mezzo-soprana Sasha Cooke, soprana Jessica E. Jones, baritonul Edward Parks și tenorul Garrett Sorenson, alături de Orchestra Operei din Santa Fe.
La secțiunea Muzică corală, Premiul Grammy i-a revenit compozitorului Lamsing Mcloskey pentru albumul Zealot Canticles imprimat de corul The Crossing, dirijor Donald Nally.
Secțiunea Muzică de cameră - albumul Landfall cu Laurie Anderson și Kronos Quartet.
Secțiunea Instrument solist - Concertul pentru vioară și orchestră de Aaron Jay Kernis înregistrat de James Ehnes, Orchestra Simfonică din Seattle și dirijorul Ludovic Morlot. Lucrarea lui Aaron Jay Kernis a câștigat premiul și la secțiunea Cea mai bună lucrare contemporană clasică.
Secțiunea Muzică vocală - albumul Song of Orpheus, cu tenorul Karim Sulayman, ansamblul Apollo's Fire și dirijoarea Jeannette Sorrell.
Secțiunea Cea mai bună coloană sonoră - Black Panther, compozitor Ludwig Göransson.
Jazz: John Daversa cu albumul Don't fence me in (improvizație solo); Cécile McLorin Salvant - albumul Window (jazz vocal); The Wayne Shorter Quartet - albumul Emanon (jazz instrumental); John Daversa Big Band Featuring DACA Artists - albumul American Dreamers: Voices of Hope, Music of Freedom (ansamblu mare de jazz).
Larisa Clempuș