Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Mark Ainley - conferință Lipatti la ICR Viena

Publicat: vineri, 30 Decembrie 2016 , ora 0.00
Seria de evenimente organizate de Institutul Cultural Român din Viena anul viitor în contextul celebrării unui secol de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti se va deschide pe 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Române. La sediul ICR Viena va avea loc, de la ora 18.00, conferința în limba engleză „Dinu Lipatti: The Purest Gold“ / „Dinu Lipatti: Cel mai pur aur“ susținută de canadianul Mark Ainley, unul dintre cei mai pasionați cercetători ai activității lui Dinu Lipatti.
În cadrul evenimentului, Mark Ainley va prezenta documente inedite din colecții private și din arhivele casei de discuri EMI, fiind singurul cercetător al activității lui Dinu Lipatti căruia i s-a permis să folosească arhivele sonore și înregistrările nepublicate ale EMI. Totodată, publicul va avea ocazia să asculte fragmente din înregistrări ale lui Lipatti, inclusiv din cele mai recent descoperite, cu lucrări de Scarlatti și Brahms și singura înregistrare cu Lipatti interpretând Beethoven, alături de violoncelistul Antonio Janigro.
Titlul conferinței – „The Purest Gold“ / „Cel mai pur aur“ – vine de la producătorul imprimărilor lui Lipatti, Walter Legge, care vorbea despre cele doar câteva ore de înregistrări ale lui Lipatti ca fiind "puține ca număr, dar din cel mai pur aur".