Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Tenorul Joseph Calleja se implică în educația muzicală pentru toți în Malta

Publicat: marți, 7 Iunie 2016 , ora 16.26

 Cunoscutul tenor maltez Joseph Calleja se implică activ în promovarea unui proiect ce are ca finalitate accesul gratuit, online, la educație muzicală pentru întreaga populație din Malta. Meludia, un site premiat, de inițiere în domeniul muzicii, a fost făcut disponibil pentru toți cei 425 000 de locuitori ai Maltei, dar și pentru turiștii insulei, atât în engleză, cât și în malteză.
Inițiativa demersului îi revine lui Joseph Calleja care, descoperind Meludia, l-a convins pe Joseph Muscat, prim-ministrul Maltei, să ofere oricui din țara sa accesul necondiționat la acel site, ce reunește peste 600 de exerciții-audiție, gândite să faciliteze alfabetizarea muzicală. Meludia a fost conceput de Vincent Chaintrier, compozitor și pedagog francez, care s-a bazat atât pe propriile cercetări, cât și pe modele de educație consacrate, precum Metoda Kodály; totul, plecând de la ideea că cea mai bună cale de a învăța muzica este similară cu abordarea unei limbi străine.


Site-ul, care a fost lansat în 2012, va fi disponibil, gratuit, în Malta vreme de trei ani. Faptul nu constituie o premieră - în 2015, conținutul propus de Meludia a fost la îndemâna tuturor celor 1,3 milioane de locuitori ai Estoniei.

Ștefan Costache