Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Capitale Culturale Europene - San Sebastian ep. 3

Publicat: luni, 15 Februarie 2016 , ora 0.00

Continuăm să vorbim astăzi despre San Sebastian, Capitală Culturală Europeană din 2016, alături de Wrocław, Polonia. Una dintre colaborările prilejuite de statutul pe care orașul din Țara Bascilor îl are a fost cea dintre Orchestra Simfonică Națională a Țării Basce cu Baletul Malandain Biarritz. Cele două ansambluri evoluează pentru a treia oară în această formulă, după alte proiecte din 2011 - "Magnifique", respectiv 2013 - "Cendrillon".

În decembrie 2015 au fost programate primele reprezentații ale spectacolului "Frumoasa și bestia", imaginat pe muzica semnată de Piotr Ilici Ceaikovski, prezentate la sediul teatrului din Franța. Au urmat prezențe la Opera Regală Franceză, ce au reprezentat punctul culminant al acestei întâlniri, stagiunea "Spectacolelor de la Palatul Versaille" fiind considerată una dintre cele mai ofertante de pe continentul european. Ea cuprinde peste 70 de spectacole anual, iar pentru 2015-2016 printre invitați se numără Sir John Elliot Gardiner, Jordi Savall, Anne-Sophie Mutter sau Lang Lang.

Cele două ansambluri, Orchestra Simfonică Națională a Țării Basce și Baletul Malandain Biarritz, au susținut în 2016 spectacole la Bilbao și Pamplona, în care a fost interpretată muzica aceluiași compozitor rus.