Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Radu Lupu - distins cu titlul de Comandor al Imperiului britanic

Publicat: luni, 4 Ianuarie 2016 , ora 0.00
Pianistul Radu Lupu, în vârstă de 70 de ani, a fost distins de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic, pentru "serviciile sale aduse muzicii", potrivit publicației The Guardian.
Artistul român se numără printre personalitățile din toate domeniile care au fost înnobilate în preajma Anului Nou de regina Marii Britanii și cărora le vor fi înmânate aceste decorații în 2016. Printre celebritățile decorate se numără actorii Idris Elba, Imelda Staunton, Barbara Windsor, Sian Phillips și James Nesbitt, scenaristul Peter Morgan și solistul trupei Blur, Damon Albarn.
Titlurile onorifice britanice sunt înmânate de monarhul Regatului Unit al Marii Britanii, dar persoanele care le primesc sunt alese de comisii formate din funcționari publici, pe baza nominalizărilor făcute de guvern și de publicul larg. În ordinea importanței principalele titluri onorifice sunt cele de: Cavaler/ Dame al/a Imperiului Britanic, CBE (Comandor al Ordinului Imperiului Britanic), OBE (Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic) și MBE (Membru al Ordinului Imperiului Britanic). Tradiția cere ca în cazul Cavalerilor formula de adresare să conțină titlul "Sir", în cazul bărbaților, și "Dame", în cazul femeilor, urmat de numele persoanei. Cei care primesc aceste onoruri nu au un titlu nobiliar real, ci doar onorific.