Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

22 noiembrie - Ziua Sfintei Cecilia, protectoarea muzicienilor

Publicat: luni, 24 Noiembrie 2014 , ora 9.26

Legenda spune că Sfinta Cecilia a fost martirizată la Roma, în jurul anului 230 după Hristos. Istoria păstrează mențiuni despre omagii muzicale închinate ei în 22 noiembrie încă din secolul 16, câțiva dintre marii compozitori ai epocilor următoare dedicându-i pagini remarcabile.

Iată doar câteva dintre manifestările deosebite organizate în 2014 cu acest prilej.

Australia

In orașul Victoria din Australia, "Christ Church Cathedral" a devenit "Musical Open House" în 22 noiembrie 2014: un șir de concerte corale și camerale (incluzând și recitaluri de orgă și de pian) a început la 9,30 dimineața și a continuat până seara, cele 11 evenimente interpretative anunțate fiind închinate omagierii protectoarei muzicienilor.

Marea Britanie

In York, National Centre of Early Music a organizat și în acest an un concert de gală, protagoniști fiind The Ebor Singers - ansamblu de prestigiu din nordul Angliei. Alături de pagini consacrate aparținând lui Henry Purcell sau Marc Antoine Charpentier programul a cuprins și o lucrare contemporană de Ben Rowarth - autor premiat la precedentul concurs inițiat de National Centre of Early Music .