Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Greenwich International Early Music Festival and Exhibition

Publicat: miercuri, 19 Noiembrie 2014 , ora 18.20

Manifestare anuală, Greenwich International Early Music Festival and Exhibition are de acum o tradiție în domeniu, fiind mult apreciat efortul cumulat al unor organizații de profil diferit: The Early Music Shop, the Greenwich Foundation și Conservatorul de muzică și dans Trinity Laban - instituție care numără în jur de 1000 de studenți.

Decor adecvat evenimentului

Din 2001 pe parcursul a 3 zile cu un program foarte încărcat manifestarea se desfășoară în decorul monumental de pe malul Tamisei al Old Royal Naval College - complexul de clădiri inclus în patrimoniul universal, edificii impresionante prin proporții și simetrie, prin rigoarea arhitectonică a celebrului Christopher Wren și simplitatea pajiștilor verzi ce separă construcțiile istorice . De la sfârșitul secolului 17 impozantele construcții au avut diferite întrebuințări dar din 2000 o bună parte a acestui complex a fost preluată de Trinity College of Music, după ce - cu un an înainte Universtatea Greenwich a închiriat - pentru un secol și jumătate - vaste spații. O zonă cu rezonanțe educaționale remarcabile, într-o ambianță desprinsă parcă dintr-un film de epocă - un decor perfect pentru așa numita "Early music" (termen generic folosit inițial pentru a identifica ambianța muzicală a epocilor dinaintea lui...Beethoven dar care a căpătat o definire mai clară odată cu ascensiunea conceptului de interpretare muzicală bazată pe cercetarea istorică a fenomenului și reflectarea acesteia în multiple forme).


Expoziție și târg de profil

Dacă marile instituții de învățământ muzical londoneze au o faimă deosebită în privința promovării autenticității interpretative pe coordonate istorice dublată și de zestrea unor colecții impresionante de instrumente de epocă aceste 3 zile de noiembrie ale fiecărui an (iar în 2014 ele s-au încheiat sâmbăta trecută) aduc în atenție în atenție așa numita "muzică veche" ca fenomen viu al prezentului, ca domeniu de informare și instruire - de la realizarea instrumentelor până la folosirea lor, de la obținerea partiturilor de la editori specializați la CD -uri sau DVD-uri cu înregistrări din acest domeniu. In marea sală pictată de la Queen Mary Undercroft - transformată în spațiu expozițional - au fost reuniți peste 100 de participanți, cu standuri pentru lutieri și instrumentele lor, înfățișând și viole și blockflote, cimpoaie sau spinete, lăute sau hurdy gurdy, editori de carte sau muzică, magazine, foruri și instituții în domeniu. Sunt oferite așadar toate avantajele unui amplu târg de profil - de fapt categoric cel mai amplu din Marea Britanie (zonă cu o mare deschidere spre acest fenomen cultural) și unul de prim rang la scară mondială.

Festival muzical

Aspectele organizatorice și comerciale relefate de Greenwich International Early Music Festival and Exhibition sunt dublate de cele ...artistice, printr-o multitudine de concerte, cu evidente trimiteri educaționale. Printre reperele acestei ediții figurează programul oferit de "I Fagiolini" sub conducerea lui Robert Hollingworth, având ca temă influențele lui Monteverdi , punctate prin creații de Alessandro Grandi,Barbra Strozzi, Carrissimi sau Heinrich Schutz. O "Ofrandă muzicală" cuprinzând și alte pagini ale lui Johann Sebastian Bach a fost propusă de formația "Brecon Baroque" în viziunea lui Rachel Podger iar "Moștenirea Hamburgheză" a fost reliefată prin lucrări de Carl Philipp Emmanuel Bach, dar și de părintele său Johann Sebastian și (nu în ultimul rând) de nașul lui - Georg Philipp Telemann. Sunt doar câteva dintre numeroasele recitaluri și concerte organizate în cadrul Festivalului în acest an, implicând și ansamblul "Philomel" sau "Trinity Laban Soloists and Baroque Orchestra".Mai multe detalii găsiți în rubrica Orizonturi Clasice, în cadrul emisiunii Perpetuum mobile.