Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
LIVE de la Frankfurt: de la Baroc spre Romantismul timpuriu
Orchestra simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt ajunge în această săptămână la cel de-al treilea său concert al stagiunii din seria "Barock +", având pe generic în 25 și 26 mai trei importante centre muzicale europene în acea perioadă: Dresda, Praga și Viena. De fapt, propunerea repertorială începe din epoca Barocului și ajunge apoi un secol mai târziu, cu trimiteri spre Romantismul timpuriu…
Un generic care captează atenția și invită la căutări, pentru a găsi conexiunile din biografia celor 5 autori ale căror nume figurează pe afiș cu orașele respective. Figuri foarte cunoscute melomanilor dar - poate - și celor mai puțin familiarizați cu personajele prestigioase ale muzicii așa-zis "clasice" apar în compania unor mai rar interpretați astăzi, dar al căror prestigiu era mare în epocă (și pe bună dreptate!). Lui Johann Sebastian Bach sau Carl Maria von Weber le sunt alăturate numele vizionarului Jan Dismas Zelenka (născut pe meleagurile Boemiei, nu departe de Praga și mult apreciat la Dresda), faimosului violonist și creator german Johann Georg Pisendel (căruia Vivaldi, Albinoni sau Telemann i-au dedicat concertele lor) și contemporanului ceva mai tânăr al lui Haydn, celebru la Praga și la Viena în epoca sa: Leopold Kozeluch!
Sharon Kam - photo Maike Helbig
Fațete stilistice diferite ce merită urmărite și (eventual) comparate de fiecare ascultător ale unui concert condus în Sala Radiodifuziunii din Frankfurt de către un muzician cu riguroase preocupări legate de creația muzicală a unor secole trecute, școlit la Pilsen, la Praga și apoi în Elveția - la Schola Cantorum Basiliensis. Fondator al formației instrumentale Collegium 1704 (de fapt Orchestra Barocă din Praga) și al ansamblului Collegium Vocale 1704, Vaclav Luks desfășoară o activitatea intensă nu numai în Europa, ci și dincolo de Atlantic, unde - din 2021 - este dirijor invitat la Handel & Haydn Society din Boston. Cartea sa de vizită menționează colaborări cu celebrități ale artei interpretative vocale din domeniul muzicii Baroce, dar și cu alți artiști, instrumentiști de prestigiu.
La Frankfurt, solista serii va fi clarinetista de origine israeliană Sharon Kam (în cel de-al doilea Concert pentru clarinet și orchestră de Weber, înregistrat recent pe disc într-o a doua versiune, elogiată în revistele de specialitate).
O lume sonoră ce merită explorată este propunerea acestei transmisiuni directe de la Frankfurt, la Radio România Muzical, vineri 26 mai, de la ora 21.00.