Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
În Sala Mare a Ateneului Român, un tânăr și foarte talentat pianist român, câștigător al premiului al II-lea la Concursul Internațional "George Enescu" - ediția 2022: George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
Laureați ai Concursului George Enescu, sub cupola emblematică a Ateneului Român: proiectul "Moștenitorii României muzicale", organizat de Radio România Muzical, alături de Rotary Club Pipera și Artexim, îl aduce la București, pentru prima dată după ce a câștigat mult-râvnitul premiu de la Concursul Enescu de anul trecut, pe pianistul George Todică.
Un artist cu o sensibilitate specială, îmbinând poezia cu o tehnică pianistică ieșită din comun, George Todică este în prezent unul dintre numele românești cu o frumoasă carieră desfășurată mai ales în Marea Britanie, țara sa de adopție.
Pentru recitalul de la București din 13 mai, George Todică a ales un program cu accente neoclasice. Propune, așteptat, pagini de George Enescu: trei părți din cea mai des interpretată partitură pentru pian de George Enescu, Suita nr. 2 op. 10, compusă în aceeași perioadă cu celebrele Rapsodii române, adică la începutul secolului XX, când Enescu avea 20 ani. Una dintre aceste trei părți se intitulează Pavana, făcând trimitere la suitele instrumentale renascentiste și baroce; o altă celebră pavană a ales pentru continuarea programului George Todică: Pavana pentru o infantă defunctă de Maurice Ravel, compusă în 1899, însă interpretată în primă audiție în 1902. Lucrarea este încă o demonstrație a atracției lui Ravel către universul muzical spaniol, atât de ilustrativ pus în lumină de emblematicul Bolero sau de Rapsodia spaniolă, dar și o privire către trecut, pavana fiind un dans lent cu origini renascentiste.
În 1931, Serghei Rahmaninov, compozitorul aniversat în 2023 la 150 de ani de la naștere, privea și el către trecut când compunea opusul său cu numărul 42: Variațiunile pe o temă de Corelli. Nu oricare temă, ci foarte populara La Follia, preluată în numeroase lucrări ale barocului muzical. Variațiunile lui Rahmaninov pe o temă de Corelli sunt o demonstrație a virtuozității și sensibilității unui mare compozitor romantic, în același timp, unul dintre marii pianiști ai secolului XX.
Programul recitalului propus de George Todică se încheie cu una dintre cele mai dificile și provocatoare partituri pe care le-a lăsat un mare compozitor și pianist din secolul al XIX-lea, Frédéric Chopin: Andante spianato și Marea poloneză op. 22, o demonstrație de virtuozitate și sensibilitate, o partitură care pune în lumină plenar trăsăturile artistului George Todică.
Recitalul din 13 mai de la Ateneul Român, ora 19.00, este transmis în direct de Radio România Muzical. Prezintă Cristina Comandașu.
Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Ateneului Român și pe site-ul www.fge.org.ro.
În 11 mai, George Todică prezintă o avanpremieră a recitalului de la București la Sala ”Eduard Caudella” de la Casa Balș din Iași.
George Todică (30 ani) s-a născut la Iași și a început studiul pianului la vârsta de 6 ani în orașul său natal. La 17 ani, a obținut bursa "Constantin Silvestri", care i-a permis să-și continue studiile la Colegiul Melville din Edinburgh și apoi la Conservatorul Regal al Scoției. A debutat în calitate de solist în concert la 14 ani, alături de Orchestra Filarmonicii "Moldova" din Iași. Numeroase premii naționale și internaționale sunt înscrise în palmaresul său; cele mai recente, obținute în 2022, sunt premiul al II-lea și premiul Erbiceanu obținute la Concursul Internațional ”George Enescu”, Royal Over-Seas League Keyboard Prize și Kirckman Trust Young Artist' Platform. A cântat în săli dintre cele mai importante, cum sunt Wigmore Hall și St. Martin in the Fields din Londra, în recitaluri și concerte susținute nu doar în Marea Britanie, ci în întreaga Europă. George Todică este și un apreciat muzician dedicat repertoriului cameral; face parte din Chloe Piano Trio, ansamblu cu care a obținut premii în 2021 și 2022; este partener de scenă al sopranei Charlotte Hoather cu care a înregistrat deja 4 albume.
Proiectul "Moștenitorii României muzicale"
…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat în ultimii ani în două direcții. Prima dintre acestea își propune să-i aducă pe scene prestigioase românești pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar acasă. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.
Din 2018 și până în prezent au avut loc peste 20 de concerte și recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar câțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și două albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluții din recitaluri.
A doua direcție de dezvoltare este bursa "Moștenitorii României muzicale". În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa "Moștenitorii României muzicale", pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 de ani. Câștigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac - în 2020, violoncelistul Cornelius Zirbo - în 2021; în 2022 - pianista Kira Frolu. Înscrierile pentru ediția a IV-a a bursei "Moștenitorii României muzicale" sunt deschise până în 21 mai 2023.
Începând cu anul 2023, ARTEXIM s-a alăturat organizatorilor Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, susținând proiectele dedicate tinerilor muzicieni români, laureați ai Concursului Internațional "George Enescu".
Organizatori: Radio România Muzical, Rotary Club Pipera, Artexim, Filarmonica "George Enescu"
Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, Dilema veche, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, spotmedia.ro, news.ro, liternet.ro.