Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Soprana Valentina Naforniță, pentru întâia oară în studioul nostru!

Publicat: luni, 21 Noiembrie 2022 , ora 8.45

Naforniță este o prezență scenică fermecătoare. Are o voce de soprană vibrantă, bogată în registrul mediu și minunate irizări argintii în registrul acut (Opera International); Naforniță a strălucit - efectiv - în finala Concursului de la Cardiff (Wales Online); Naforniță are reale calități de mare vedetă și, în primul rând, o voce de o calitate specială (mezzosoprana Joyce di Donato); Sublim… este o voce foarte bogată în armonice, caldă și egală pe tot ambitusul, cu o coloratură sprintenă și o infailibilă adaptabilitate muzicală (The Artsdesk); Va fi o mare vedetă! O așteaptă o carieră splendidă! etc. - acestea au fost impresiile de după câștigarea concursului BBC Cardiff "Singer of the World" de către soprana născută în Republica Moldova - dar absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, Valentina Naforniță. Era vara anului 2011 și, în mod neașteptat, lumea muzicală internațională se ciocnise de o excepțională demonstrație de talent, stăpânire de sine și charismă scenică.

"Reușisem să mă calific dintr-un număr de 600 de concurenți și trebuia să plec la Cardiff. Dar nu aveam încă cetățenia română și pașaportul care să-mi asigure plecarea" - rememora, în primul nostrum interviu, Valentina. "Am primit pașaportul cu doar o zi înainte de termenul-limită de prezentare acolo. Nici nu mai credeam că am să ajung. Așa că am trecut prin tensiuni maxime chiar dinaintea competiției în sine; dar, odată ajunsă acolo, nu m-am concentrat decât pe program. Am concurat mai întâi douăzeci; apoi șase; și în final, când am fost anunțată câștigătoarea Marelui Premiu și, în plus, a Premiului de Popularitate, am crezut că mi s-a părut…" "Te așteptai, îți dorisei un asemenea succes?" - o întrebasem. "Absolut deloc. Sincer. În general, nu sper niciodată nimic. Nu-mi doresc decât ca pe scenă să fiu în forma cea mai bună. Pe cuvântul meu…"

Faimă, reputație, bani (17.000 de lire sterline, căștigate odată cu cele două premii de la Cardiff!), un contract pe doi ani cu Staatsoper de la Viena - ce avea să se prelungească! - și un debut în 2012 la Teatro alla Scala din Milano, tutela unei agenții renumite de impresariat artistic (Intermusica), interviuri, elogii, oferte, Gala Concursului transmisă în direct de diferite televiziuni etc. - toate la un loc și în avalanșă ar fi putut s-o îndepărteze atunci de cea care fusese și să-i transfigureze bunul-simț. Și totuși, nimic de felul acesta nu s-a întâmplat cu foarte tânăra valentine Naforniță. De ce? "Pentru că am fost foarte conștientă cât de multe aveam de învățat, începând din acel moment. Atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi. Iar acum, ca angajată a Operei vieneze, am cea mai bună ocazie să învăț și să cunosc oameni și artiști mari, să evoluez așa cum îmi doresc. Sunt atât de fericită!"…

Și totuși, am insistat eu cu ocazia acelui prim interviu: "Nu te vezi nicicând devenind o… Divă?" "Cu siguranță, nu asta îmi doresc neapărat!" - a venit replica Valentinei. "Bineînțeles că m-am simțit foarte bine purtând o rochie semnată de celebrul designer al Casei Liska, Thomas Kirchgrabner la Balul Operei din Viena, cântând în fața unui public ce reprezenta notorietatea din toate domeniile, știindu-mă promovată de toate canalele media din Austria și Germania - cel puțin. Sau că mă simt grozav ieșind la aplauze și dând autografe. Dar nu acesta este până la urmă scopul meu. Am fost întrebată și cu cât am fost plătită pentru momentele mele solistice de la Bal, la ce comision am ajuns. De parcă asta contează cel mai mult pentru mine. Și m-am supărat. Ceea ce mă interesează cu adevărat pe mine este să-mi construiesc o carieră longevivă, de care să fiu mândră. Or, pentru asta, trebuie să rămân cu picioarele pe pământ și să muncesc!"

Fix 10 ani au trecut de la interviul din care am dat citatele de mai sus. Iar prilejul de a dialoga, din nou, cu Valentina Naforniță - oferit de prezența ei la București pentru un spectacol cu rolul Contesa din opera "Nunta lui Figaro" de Mozart (Vineri, de la ora 18.30, pe scena Operei bucureștene ) - este, cred, cel mai bun mod de a continua / verifica / completa discuția de atunci, privindu-ne în ochi, în primul nostru dialog găzduit de studioul Radio România Muzical.

Marți, 22 noiembrie, de la ora 19.00: Seară de operă - Ediție specială ÎN DIRECT cu soprana Valentina Naforniță ( Audio în FM și Video pe pagina de Facebook a postului Radio România Muzical)

Luminița Arvunescu