Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Edward Elgar, Julian Anderson și Antonin Dvorak, în direct de la Filarmonica din Berlin

Publicat: marți, 15 Noiembrie 2022 , ora 8.10

Orchestra Simfonică Germană este condusă în 18 și 19 noiembrie de directorul muzical al ansamblului - dirijorul Robin Ticciati. Se află în această postură din 2017 și a reușit în toată această perioadă să-i cucerească, atât pe muzicienii ansamblului, cât și pe melomani, cu stilul său energic, pasiunea necondiționată pentru muzică și viziunile sale artistice.

La Filarmonica din Berlin, Robin Ticciati propune un program care balansează între "vechi" și "nou". O demonstrează Concertul pentru violoncel al lui Antonín Dvoűák care aparține într-un fel fazei de tranziție a compozitorului dintre "Lumea Veche" și "Lumea Nouă". Muzicologii nu au reșit să se pună de acord dacă lucrările create în timpul șederii lui Dvoűák la New York sunt de inspirație americană sau de inspirație cehă.

Melodica voluptuoasă a romantismului târziu și dimensiunile simfonice conferă concertului un loc de cinste în repertoriul marilor violoncelisti.

În 18 noiembrie, la Radio România Muzical, vom avea privilegiul să ascultăm compoziția lui Dvoűák în interpretarea britanicului Steven Isserlis - unul dintre cei mai mari violonceliști ai zilelor noastre, un muzician cu rădăcini moldovene, bunicul său fiind născut la Chișinău. Legătura între "vechi" și "nou" o face Simfonia nr.2 scrisă de compozitorul britanic Julian Anderson în perioada anilor 2019 - 2021.

Dacă vreți, firul comun dintre cele două lucrări de Antonin Dvorak și Steven Isserlis îl constituie însuși titlul simfoniei Prague Panoramas - Fotografii din Praga - fiind chiar titlul unei cărți cu fotografii panoramice stilizate ale orașului Praga de Josef Sudek.

Compozitorul explică sursa de inspirație, astfel: "Această carte de fotografii aproape pictată are o dramaturgie care îmi amintește de ascultarea unei simfonii. Măreția fotografiilor este cea care evocă sunete și structuri orchestrale." Balanța dintre "vechi" și "nou" își găsește echilibrul în stucturile clasice din Introducere și Allegro, op.47 de Edward Elgar.

Puteți asculta aceste lucrări, în direct, la Radio România Muzical - vineri, 18 noiembrie 2022, ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană.


Jeanine Costache