Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă de la Saarbrücken. Solistă: trompetista Selina Ott

Publicat: marți, 8 Noiembrie 2022 , ora 13.24

Vinerea aceasta, în 11 noiembrie 2022, sunteți invitați să ascultați în transmisiune directă din Studioul Mare al Radiodifuziunii din Saarbrücken concertul susținut de Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Germane din Saarbrücken. Solistă va fi tânăra trompetistă Selina Ott, în vârstă de 24 de ani, care în urmă cu patru ani a devenit prima femeie câștigătoare a concursului ARD la categoria trompetă. Ea va interpreta partitura solistică a Concertului nr. 1 în do minor pentru trompetă și orchestră de Vladimir Peskin. Concertul marchează 200 de ani de la nașterea lui César Franck, astfel încât pe afiș sunt înscrise și două dintre opusurile compozitorului francez cu rădăcini germane și belgiene: Poemul simfonic Le Chasseur maudit (Vânătorul blestemat) și Simfonia în re minor. La pupitrul dirijoral se va afla Patrick Hahn. Asemenea Selinei Ott el este austriac și foarte tânăr - are 27 de ani și o bogată experiență muzicală.

Selina Ott a primit Premiul Opus Klassik 2021 (înregistrarea de concert a anului) pentru albumul său de debut "Trumpet Concertos", realizat împreună cu Orchestra Simfonică Radio din Viena și dirijorul Roberto Paternostro. În 2018, Selina Ott a devenit prima femeie din istoria de 70 de ani a Concursului de Muzică ARD care a câștigat premiul I la categoria trompetă, la vârsta de doar 20 de ani. A fost invitată imediat să cânte cu orchestre importante, ca Orchestra Simfonică WDR, Orchestra Filarmonicii Cehe sub conducerea lui Semyon Bychkov și Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. De asemenea, a cântat cu Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinsky sub bagheta lui Valery Gergiev, la Grafenegg cu Orchestra Tonkünstler din Austria Inferioară sub bagheta lui Yutaka Sado, Orchestra Simfonică ORF Radio din Viena, Orchestre Philharmonique Royal de Liège, Orchestra Simfonică din Hamburg, Nordwestdeutsche Philharmonie, Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Szczecin și Collegium Musicum Basel. În calitate de solistă, a concertat în săli precum Konzerthaus din Viena, Musikverein din Viena, Philharmonie Berlin, Kölner Philharmonie, Philharmonie Essen, Philharmonie Luxembourg, Wolkenturm Grafenegg, Salle Philharmonique de Liège și Rudolfinum din Praga. Selina Ott a studiat la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena cu Martin Mühlfellner în perioada 2011-2016, iar între 2015 și 2016 a studiat la Musikhochschule Karlsruhe cu Reinhold Friedrich. Din 2016 a lucrat cu Roman Rindberger la Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien, iar în iunie 2022 a absolvit cu distincție Master of Arts în trompetă. În octombrie 2021, a interpretat în premieră mondială concertul pentru trompetă Utopia I: Strange Loops de Thomas Wally, alături de Orchestra Simfonică ORF Radio din Viena, sub bagheta lui Marin Alsop, la Konzerthaus din Viena, în cadrul concertului de deschidere a Wien Modern.

În octombrie 2020, albumul ei de debut "Trumpet Concertos" a fost lansat în colaborare cu Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena și Roberto Paternostro, cu lucrări de Arutiunian, Peskin și Desenclos, sub eticheta Orfeo. În iunie 2021, cel de-al doilea album al ei, realizat împreună cu pianistul En-Chia Lin a fost lansat tot de casa de discuri Orfeo.

În martie 2022, un alt album în colaborare cu ORF Radio- Symphonieorchester Wien, pianista Maria Răduțu și Dirk Kaftan cu lucrări de Șostakovici, Weinberg și Jolivet a fost lansat sub eticheta Orfeo. De altfel în pauza transmisiunii noastre directe din această vineri vă propun câteva fragmente extrase de pe acest disc.

La jeune este motto-ul concertului, o nouă serie în care Orchestra Radiodifuziunii Germane din Saarbrücken prezintă tinere talente. Printre aceștia se numără și dirijorul Patrick Hahn, născut la Graz în 1995, Director muzical al Orchestrei Simfonice din Wuppertal, cel mai tânăr dirijor în această funcție în lumea germană.

Suflu proaspăt, deci, la Scena europeană - vineri, 11 noiembrie 2022, de la ora 22.00.

 

Irina Cristina Vasilescu