Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Kirill Gerstein interpretează două mari creații concertante pentru pian la Sala Herkules din München

Publicat: luni, 17 Octombrie 2022 , ora 14.07


Nu doar un concert de pian, ci două mari lucrări concertante ne va prezenta, la acest sfârșit de săptămână, pianistul american cu origini rusești Kirill Gerstein, alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze și dirijorul american Alan Gilbert.

La Radio România Muzical veți putea urmări în transmisiune directă acest eveniment de excepție desfășurat la Sala Herkules din München.

Veți putea asculta Rapsodia pe o temă de Paganini op. 43 de Serghei Rahmaninov și Burlesca pentru pian și orchestră de Richard Strauss în interpretarea unui artist cu o flexibilitate enormă care trece cu ușurință de la muzica clasică, la jazz. Kirill Gerstein s-a născut în Rusia, dar a devenit cetățean american în 2003. El își împarte timpul între SUA și Germania unde este profesor la Universitatea de Muzică din Stuttgart, în același timp apărând constant, ca solist, pe cele mai mari scene din Europa, SUA, Asia și Australia.

Concertul pe care îl veți urmări vineri, de la ora 21.00, face parte dintr-o serie de reprezentații pe care Kirill Gerstein, acompaniat de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, le va susține la München și în câteva turnee în colaborare cu dirijorii Alan Gilbert, Daniel Harding, Antonello Manacorda și cu dirijoarea Erina Yashima.

În partea a doua a concertului, veți putea audia Cvartetul cu pian op. 25 în sol minor de Johannes Brahms, într-un aranjament celebru pentru orchestră al lui Arnold Schoenberg. Acesta spunea că aranjamentul său "este a cincea simfonie a lui Brahms", o glumă cu adevărat convingătoare dacă ne gândim și la performanțele interpretative ale uneia dintre cele mai bune orchestre europene, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, fondată în anul 1949 și care ne va încânta, sub bagheta lui Alan Gilbert, cu această lucrare deosebită, la finalul concertului de la Sala Herkules...

Laura Ana Mânzat