Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

"Din lumea nouă"...

Publicat: vineri, 7 Octombrie 2022 , ora 12.48

Sub acest acest titlu se desfășoară concertul din 13 octombrie 2022 de la Studioul Mare al Radiodifuziunii Germane din Hanovra. "Made in USA!" sau "Din lumea nouă" - spun organizatorii - "provine nu numai din cea mai faimoasă simfonie a lui Antonín Dvoűák, ci și din cuplul de muzicieni americani Cindy McTee și Leonard Slatkin. Ambii au activat multă vreme în Europa: ea ca studentă la compoziție sub îndrumarea celebrului Krzysztof Penderecki, el ca dirijor principal al diferitelor orchestre londoneze.

Seara debutează cu lucrarea compozitoarei Cindy McTee - "Double Play" - scrisă în 2010 pentru Leonard Slatkin și Orchestra Simfonică din Detroit. "O adevărată plăcere de-a o asculta" spune un critic despre "Double Play" - o lucrare contemplativă, animată, în partea a doua, de ritmuri de jazz. Crescut în Los Angeles, Leonard Slatkin a fost dirijor principal în aproape toate orchestrele importante din Statele Unite ale Americii: în St. Louis, Cleveland, Washington, Nashville, Pittsburgh și, bineînțeles, Detroit. Leonard Slatkin este muzicianul care crează punți între lumea veche și cea nouă, între cultura muzicală americană și cea europeană. Și ce lucrare s-ar potrivi mai bine decât Simfonia nr. 9 "Din lumea nouă" a lui Antonin Dvoűák, compusă de acesta în timpul directoratului său la Conservatorul din New-York.

Cuplului de muzicieni Cindy McTee și Leonard Slatkin i se va alătura violoncelista olandeză Harriet Krijgh. Muziciană versatilă, artist exclusiv Deutsche Grammophon, Harriet Krijgh este o solistă cu apariții pe marile podiumuri de concerte, membră a Cvartetului Artemis și directoare a propriului festival muzical. Ea va interpreta Concertul nr. 1 op. 33 în la minor pentru violoncel și orchestră de Camille Saint-Saëns - o lucrare cu puternice rădăcini europene, întregind astfel conceptul "Musical bridges", al concertului, din 13 octombrie, de la Hanovra.

Radio România Muzical preia acest concert, Joi 13 octombrie 2022, ora 21.00, fiind transmis în cadrul emisiunii Scena europeană.


Jeanine Costache