Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Sakari Oramo dirijează concertul de deschidere a stagiunii Orchestrei Simfonice BBC de la Barbican Hall din Londra, miercuri 5 octombrie 2022, ora 21.30

Publicat: miercuri, 28 Septembrie 2022 , ora 11.18

Pentru concertul de deschidere a stagiunii Orchestrei Simfonice BBC pe care îl veți putea urmări la Radio România Muzical, miercuri 5 octombrie de la ora 21.30, dirijorul șef al acestei faimoase orchestre, Sakari Oramo, ne propune un program strălucitor.

Acordurile celui de-al doilea concert pentru pian de Serghei Rahmaninov vor răsuna pe scena de la Barbican Hall și-l vor aduce în fața publicului londonez pe Boris Giltburg, un pianist israelian născut la Moscova, adulat de critica de specialitate și de public.

"Boris Giltburg etalează o paletă dinamică largă, prin arta sa, eliberează valuri de energie" (Washington Post).

"Boris Giltburg creează pe scenă o interacțiune între calmul spiritual și dezlănțuirea captivantă, interpretările sale sunt luminoase, de un lirism profund" (Suddeutsche Zeitung).

Boris Giltburg esteun interpret de vârf al muzicii lui Serghei Rahmaninov și va fi acompaniat la Barbican Hall de una dintre cele mai bune orchestre engleze, Orchestra Simfonică BBC, înființată în 1930 și care, prin tradiție, este invitată în fiecare an în Festivalul BBC Proms, unde susține concertele de deschidere și închidere ale festivalului.

Orchestra Simfonică BBC va fi condusă de Sakari Oramo, el deține în acest moment dubla calitate de dirijor șef al Orchestrei Simfonice BBC și dirijor laureat al Orchestrei Filarmonicii Regale din Stockholm, după treisprezece ani de colaborare cu această orchestră. Interpretările lui Sakari Oramo combină coeziunea structurală cu eleganța și pasiunea.

După Concertul nr. 2 op. 18 în do minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov, vom putea auzi și Suspinele stelelor, lucrarea "Sigh of Stars", în primă audiție absolută, a compozitoarei franceze Sophie Lacaze, iar la final, o poveste transpusă în sunete de Serghei Prokofiev, Suita I din baletul "Cenușăreasa".


Laura Ana Mânzat