Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

“Ascultă 5 minute de muzică clasică” , din 1 octombrie, în spații neconvenționale

Publicat: vineri, 16 Septembrie 2022 , ora 12.21

Hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme: sunt spațiile neconvenționale unde marea muzică a tuturor timpurilor se va auzi în fiecare zi a lunii octombrie, în cadrul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică", inițiat de Radio România Muzical și desfășurat fără întrerupere începând cu anul 2010.

Celebre lucrări muzicale devin parte a ambientului sonor propus de partenerii proiectului, toate, în interpretarea unor prestigioși interpreți români: majoritatea, înregistrări recente din stagiunile Orchestrei Naționale Radio și a Orchestrei de Cameră Radio.

Partenerii proiectului sunt nume importante din retailul și business-ul românesc: Carrefour România, Cora România, Castelul Bran, Mobexpert, Dedeman, CRH România, Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, Iulius Mall din Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, Palas Mall Iași, ParkLake Shopping Center și Băneasa Shopping City din București, PwC România, Avia Motors, Timpuri Noi Square, Business Garden Bucharest. Cu sprijinul Mood Media.

Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" are o istorie neîntreruptă de 12 ani în spații neconvenționale din întreaga țară. Prima ediție a avut loc în octombrie 2010 și de atunci, pe parcursul lunilor martie și octombrie, în fiecare zi, publicul a avut șansa de a descoperi sau redescoperi marile opusuri ale muzicii clasice, în spații neașteptate, audiții întâmpinate pozitiv atât de clienții, cât și de angajații partenerilor proiectului. În cadrul aceluiași proiect, de-a lungul timpului au fost organizate și concerte cu muzicieni români, care s-au bucurat de un deosebit succes de public.

*************************************************

Din 19 septembrie, proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" revine în școlile din România.

Din 2014, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

Principiul proiectului este unul simplu: elevilor le sunt propuse spre audiție, în fiecare săptămână, două lucrări muzicale însoțite de explicații legate de compozitori și interpreți. Piesele pot fi accesate de profesori, prin coordonatorii județeni desemnați de inspectorii de specialitate din fiecare județ sau direct, online, pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde copiii au la dispoziție și un concurs în legătură cu informația furnizată în fiecare săptămână.

Pentru anul școlar 2022-2023, piesele săptămânii propun o incursiune cronologică în istoria muzicii culte, de la Ars nova la compozitorii moderni, astfel încât oricare copil participant să cunoască marile stiluri ale muzicii culte și cei mai importanți creatori.

Radio România Muzical oferă prin acest proiect suport profesorilor de muzică și tuturor celor interesați de educația muzicală în sistemul educațional general, care, spre deosebire de cel vocațional, trebuie să ofere elemente de cultură generală muzicală, care nu țin de talentele sau înclinațiile naturale ale copiilor: oricine poate asculta muzică și trebuie să cunoască câteva elemente principale de istoria muzicii, o parte importantă a istoriei umanității.

De-a lungul anilor, proiectul a fost primit cu interes și de copiii, și de profesori.

Iată câteva opinii ale elevilor: "M-am bucurat pentru că am găsit un loc, în sfârșit, unde pot să-mi împart dorința de a asculta muzica clasică. Pentru că 5 minute de muzică clasică sunt esențiale pentru toată lumea, aș dori ca această campanie să vină în cât mai mulți ani. Mă gândeam că toată lumea are nevoie de muzică clasică pentru că ea te face să te înțelegi mai bine pe interior și să-i înțelegi pe restul fără să te gândești numai la tine și să fii egoist."

"Îmi place foarte mult campania organizată de Radio România Muzical pentru că fiecare copil când ascultă, dacă vrea să asculte, o să se descopere pe el însuși."

"Proiectul este excepțional! 5 minute de muzică clasică e foarte puțin, dar, tot în același timp, poate să fie o inițiere foarte, foarte bună. Campania asta ar trebui să continue tot timpul, pentru că asculți un pic de muzică. Nu este foarte mult, dar e o campanie care te poate iniția, să asculți din ce în ce mai multă muzică clasică."

"Mă ajută foarte mult aceste 5 minute pe care le ascultăm la școală, de muzică clasică, deoarece în ziua de astăzi adolescenții ascultă mai mult muzică rock sau muzică comercială. Cred că e necesar să ne formăm o cultură privitoare la cei mai mari compozitori clasici ai lumii. Și, da, mă ajută în procesul de creație. Îmi place foarte mult să scriu poezie și înainte de a scrie câteodată ascult muzică clasică."

"Ascultă 5 minute de muzică clasică" are și o altă latură, adresată unui public larg: cea a audițiilor în spații neconvenționale. Principalele lanțuri de hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj din România au aderat acestei idei și programează în lunile octombrie și martie, zilnic, o lucrare din repertoriul cult, pusă la dispoziție de Radio România Muzical. Din 1 octombrie 2022, muzica clasică va putea fi ascultată, la ore de maximă audiență, în spațiile partenerilor.

"Ascultă 5 minute de muzică clasică" este un proiect inițiat și organizat de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical.