Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concertul de închidere a stagiunii de la Rudolfinum, în transmisiune directă de la Praga - 13 iunie 2022, ora 20.30

Publicat: joi, 2 Iunie 2022 , ora 12.39


Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga va concerta la Sala Dvoűak sub bagheta lui Alexander Liebreich. Liebreich și-a început mandatul de Dirijor Principal și Director Artistic al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Praga în stagiunea 2018-2019, înainte ocupând funcția de Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice Naționale a Radiodifuziunii Poloneze începand cu anul 2012. Iar în mai 2021, a fost numit Dirijor Principal al Orchestrei din Valencia.

Alexander Liebreich se va afla în seara de 13 iunie la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Praga și a invitat-o pe violonista americană Leila Josefowicz pentru acest ultim concert al stagiunii de la Rudolfinum în care vor interpreta "Concerto funebre" de Karl Amadeus Hartmann - compozitor german cu o amplă creație care înglobează și 8 simfonii.

Leila Josefowicz este o pasionată interpretă a muzicii secolului 20. Ca recunoaștere a realizărilor sale remarcabile și a excelenței în muzică, i-a fost acordat Premiul "Avery Fisher" în 2018.

Hartmann a compus Concertul său funerar în 1939, ca o reacție la ocupația nazistă a Cehoslovaciei. În semn de solidaritate cu poporul ceh, el a inclus printre temele concertului și imnul "Voi care sunteți războinicii lui Dumnezeu", provenit dintr-un cântec de război husit din secolul 15. Aluzii la acest imn se regăsesc și în prima lucrare din program, Poemul simfonic "Praga", prin care Josef Suk, elev al lui Antonín Dvoűák, aduce un omagiu capitalei țării sale. Programul va culmina cu monumentala Simfonie a Alpilor de Richard Strauss.

Laura Ana Mânzat