Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct de la Teatrul La Scala din Milano - Gioconda de Ponchielli

Publicat: luni, 30 Mai 2022 , ora 10.50

După o absență de 25 de ani de la ultimsa sa montare, Gioconda lui Amilcare Ponchielli revine în stagiunea Teatrului La Scala din Milano. Opera, a cărei premieră a avut loc la La Scala în 8 aprilie 1876, este prezentată acum într-o nouă producție, în regia lui Davide Livermore, în perioada 7 - 25 iunie 2022. Eu vă aștept să ascultăm, în transmisiune directă, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, chiar prima seară, premiera spectacolului.


Rolul titular ar fi trebuit să fie interpretat inițial de soprana Sonya Yoncheva (acesta fiind debutul ei în rol), care s-a retras, însă, cu doar două săptămâni înainte de spectacol, din cauza unei răceli puternice. Astfel, debutul artistei bulgare în Gioconda va avea loc în anul 2024.

Ceea ce înseamnă că în seara de marți, 7 iunie, o vom asculta pe soprana Saioa Hernandez, una dintre cele mai bune și puternice voci ale momentului. Ea a debutat în această partitură sub bagheta lui Daniele Callegari, într-un spectacol ce a avut loc pe scena Teatrului din Piacenza în martie 2018 și a fost transmis de postul RAI5. Interpretarea sopranei spaniole a fost lăudată și atunci, dar și cu ocazia apariției ei, în același rol, la Teatrul Liceu din Barcelona, în regia lui Pier Luigi Pizzi și sub conducerea dirijorală a lui Garcia-Calvo; această producție, din 2019, a fost disponibilă în cinema la nivel internațional.

Parteneri de scenă în Gioconda îi vor fi, în 7 iunie, mezzo-soprana Daniela Barcellona (Laura), tenorul Fabio Sartori (Enzo Grimaldo), baritonul Roberto Frontali (Barnaba), bas-baritonul Erwin Schrott (Alvise Badoero) și mezzo-soprana Anna Maria Chiuri (La cieca). Soliștii, Corul și Orchestra Teatrului La Scala din Milano, se vor afla sub conducerea dirijorală a lui Frédéric Chaslin. 

Decorurile sunt semnate de Giò Forma, costumele de Mariana Fracasso, iar videoclipurile de Gep Cucco. Corul este dirijat de Alberto Malazzi, în timp ce coregrafia lui Frédéric Olivieri îi implică pe studenții de la Scuola di Ballo dell'Accademia Teatro alla Scala.

Unul dintre cei mai importanți compozitori ai timpurilor sale, Amilcare Ponchielli (1834 - 1886) rămâne cunoscut în zilele noastre mai ales în calitate de autor al operei La Gioconda. Povestea, bazată pe Angelo, tiranul din Padova de Victor Hugo, este plasată în Veneția secolului al XVII-lea, unde conspirațiile reprezintă fundalul pentru soarta cântăreței Gioconda. Ea respinge avansurile spionului Inchiziției Barnaba, deoarece este îndrăgostită de exilatul Enzo Grimaldi; acesta, la rândul său, o iubește pe Laura, soția influentului Alvise Badoero. În ciuda sentimentelor sale pentru Enzo, La Gioconda îi salvează pe îndrăgostiți - denunțați de Barnaba. Cu toate acestea, convins că Laura îl înșeală, Alvise caută să se răzbune și decide să-și otrăvească soția. La Gioconda înlocuiește otrava cu o licoare pentru somn și o face pe rivala ei să fie dusă într-un loc sigur unde poate fi cu Enzo. După ce îl convinge pe Barnaba să o ajute în schimbul iubirii ei, ea alege să se sinucidă.


Cele șase personaje principale au de interpretat, fiecare, partituri foarte solicitante și frumoase; iar câteva dintre cele mai memorabile momente ale operei lui Ponchielli sunt: duetul dintre Gioconda și Laura (E un anatema! L'amo come il fulgor creato), Dansul orelor, aria lui Enzo (Cielo e mar), aria lui Barnaba (O monumento) și, bineînțeles, aria eroinei, Suicidio!.Vă aștept marți, 7 iunie 2022, de la ora 20.30, să ascultăm întreaga operă Gioconda de Ponchielli, în direct de la Milano.

Irina Cristina Vasilescu