Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

1 Iunie, Ziua Copilului, sărbătorită la Radio România Muzical

Publicat: joi, 26 Mai 2022 , ora 14.06

1 Iunie

Istoria acestei zile dedicate copilăriei a început de la mijlocul secolului al XIX-lea, în 1857, când în Massachusetts, a fost organizat un eveniment special pentru copii. Atunci, acea zi a fost numită Ziua trandafirului, mai târziu Duminica de flori și apoi Ziua Copilului. Peste mulți ani, mai precis în august 1925, Ziua Copilului a fost menționată prima dată la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor. În acel an, cei 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat și Declarația pentru Protecția Copilului. La inițiativa Uniunii Internaționale pentru Bunăstarea Copilului de la Geneva, în octombrie 1953, a fost sărbătorită pentru prima dată în lume, Ziua Internațională a Copilului.

1 iunie reprezintă simbolic ziua în care toți redevenim copii. Nu există limită de vârstă, deoarece fiecare dintre noi, are voie și nevoie să se simtă din nou copil. În această zi, cu siguranță, fiecare dintre noi își aduce aminte de momentele frumoase ale copilăriei. Este o zi de sărbătoare specială, în care în prim-plan sunt câteva elemente esențiale vieții: inocența, puritatea, duioșia, generozitatea și iubirea. Cu alte cuvinte, 1 iunie reprezintă ziua în care se sărbătorește miracolul nașterii, miracolul purității, dar și întoarcerea la inocență!

De 1 iunie, mai mult ca oricând, se potrivesc cuvintele unor personalități, precum:

Lucian Blaga: "Copilăria este inima tuturor vârstelor", Eugen Ionesco: "Copilăria este o lume de miracole și de uimire a creației scăldate în lumină, ieșind din întuneric, nespus de nouă și proaspătă și uluitoare", Constantin Brâncuși: "Când ai încetat să fii mai copil, ai murit demult", Francesco Orestano: "Copilăria este șuvoiul de apă care izvorăște limpede și curat din adîncurile ființei și la care omenirea aleargă fără încetare să-și potolească setea idealurilor sale de dragoste, de bunătate, de frumusețe, de perfecțiune" și Henry Ward Beecher: "Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de Rai."

Se poate spune că una dintre cele mai frumoase perioade din viața fiecăruia este copilăria, acea lume mirifică, în care totul este posibil, în care se întâlnesc armonios, inocența, naivitatea, puritatea, fericirea, bucuria, fantezia dar și… muzica. Pentru că dincolo de baloane colorate, dulciuri, jocuri și distracții, există și ceva care să înnobileze sufletul. Și ce poate să fie mai aproape, dacă nu muzica? Un alt tărâm plin de emoție și fantezie!


1 iunie la Radio România Muzical

La această mare sărbătoare, a copilul, participă și Radio România Muzical, prin emisiunile speciale, în care oricine își poate regăsi… preferințele sonore legate de copilărie! Astfel:

- la Musica viva, de la ora 7.20, Liviu Pețu, a pregătit câteva surprize sonore din repertoriul românesc dedicat copiilor, dar și cu rol educativ prin rublicile speciale ale unor copilării de compozitor;

- la Polifonii, de la ora 13.25, Sorina Bobeico, vă invită în lumea basmelor și poveștilor prin intermediul unor opusuri universale și românești, având printre reprezentanți membrii Corului de copii Radio;

- la Concerte de 5 stele, de la ora 15.30, Ana Voinescu, vă propune o incursiune în universul fascinant al filmelor și musicalului însoțiți de celebrul violinist Daniel Hope și invitații săi;

- la Perpetuum mobile, de la ora 17.00, Lucian Haralambie, a pregătit alte daruri sonore specifice copilăriei;

- iar la Scena europeană, de la ora 21.00, Ziua Copilului este sărbătorită printr-un zâmbet oferit peste timp de cel care a fost Charlie Chaplin, dar și printr-o întâlnire cu alte personaje îndrăgite, printre care se numără și nemuritorul James Bond!

Fiți pe recepție și bucurați-vă de copilărie, însoțiți de atâtea daruri sonore!

Așadar, vă așteptăm, la Radio România Muzical, de 1 iunie, de la 7.20 la 23.30, cu mic cu mare, la această zi de sărbătoare dedicată Zilei Copilului!

Octavia Galescu